Hlavní obsah

Verdikt v kauze exnáměstka Šišky odvolací soud zrušil

Praha
Aktualizováno

Kauzu bývalých úředníků ministerstva práce Vladimíra Šišky a Milana Hojera, kteří dostali letos šest a pět let vězení za vydírání, vrátil odvolací soud k novému jednání. Muži podle žalobce žádali od firmy stažení stížnosti na úřad, jinak by prý nedostala zakázku. Vrchní soud v Praze případ poslal zpět Městskému soudu v Praze ve středu v neveřejném jednání.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bývalý náměstek ministra práce Vladimír Šiška (vpravo) a někdejší ředitel odboru informatiky Milan Hojer (vlevo) při vynesení rozsudku u městského soudu.

Článek

Kvůli Šiškovu stíhání rezignoval v říjnu 2012 jeho nadřízený, ministr Jaromír Drábek (TOP 09).

Bývalý náměstek Šiška a exšéf IT oddělení úřadu Hojer podle městského soudu žádali od jednatele firmy OKsystem stažení stížnosti na ministerstvo u antimonopolního úřadu. V opačném případě by prý firma nedostala stomiliónovou zakázku. Oba muže potrestal vězením letos v květnu Městský soud v Praze, proti čemuž se odvolali.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Předchozí verdikt byl zrušen a spis se vrací k novému jednání. Odůvodnění získají advokáti v následujících dnech. Neveřejné jednání se koná bez státního zástupce, právníků a obžalovaných a zpravidla ve chvíli, kdy lze dopředu usoudit, jaké padne rozhodnutí.

Podrobnosti o verdiktu neměl mluvčí soudu Jan Fořt k dispozici.

Ministerstvo se dohodlo s jiným dodavatelem

Vinu odmítají a hájí se tím, že plnili nařízení vlády, podle něhož dostali za úkol uspořit polovinu nákladů ministerstva.

OKsystem prý měl v oblasti IT zakázek monopolní postavení a diktoval si stále další podmínky. Firma zajišťovala pro úřad čtyři rozsáhlé informační systémy. Ministerstvo se ale v roce 2011 bez vypsání výběrového řízení dohodlo s jiným dodavatelem, společností Fujitsu Technology Solutions. OKsystem v tom spatřoval rozpor se zákonem o veřejných zakázkách, a proto se obrátil na antimonopolní úřad.

Podle soudu Šiška s Hojerem po vzájemné dohodě opakovaně požadovali po jednateli firmy Martinu Procházkovi, aby stížnost u antimonopolního úřadu stáhl. Od července do září 2012 mu prý na schůzkách ve svých kancelářích i v nedaleké kavárně hrozili, že v opačném případě firmě nebude přidělena zakázka na přepis informačního systému státní sociální podpory do jednotné datové základny v hodnotě nejméně 100 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám