Hlavní obsah

Falešní policisté okrádali a brutálně bili nevinné lidi

Právo, Stáňa Seďová
Praha
Aktualizováno

Vypadali jako policisté, prokázali se příkazem k domovní prohlídce, ale jakmile je lidé pustili do svých domů, zažili doslova peklo na zemi. Svázali je, dali jim pásky přes oči i pusu, kopali do nich, brali peníze, cennosti, klíče od aut či PIN k platebním kartám. Pražským kriminalistům se falešné policisty podařilo odhalit po necelém roce od chvíle, kdy spáchali první ze tří případů.

Falešní policisté skončili za mřížemiVideo: Novinky

 
Článek

Vyšetřovatelé zjistili, že jsou to ve skutečnosti dvě pětičlenné skupiny, které se vůbec neznají. Jednu vedli dva expolicisté z Brna, druhou bývalý profesionální voják.

První z gangů vrazil v říjnu loňského roku do domu pražského podnikatele v Saturnově ulici v Praze 10. Den předem se telefonicky ohlásili, že jsou z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Přišli v uniformách, ale jakmile se dostali dovnitř, začali se chovat velmi hrubě. Muže srazili na zem, svázali ho, dali mu pásku přes oči i ústa. Jeho partnerku ve velmi pokročilém stupni těhotenství také svázali, přelepili jí oči a odvedli z pokoje,” uvedl Jan Zábrodský, vedoucí II. oddělení krajského ředitelství v Praze specializovaného na násilí.

Foto: Policie ČR

Věci zabavené falešným policistům

„Muže pak kopali, vyhrožovali mu smrtí a po bití a hrozbách od něj získali kromě peněz a cenností i klíče od firmy a auta. Celkem ukradli věci za tři čtvrtě miliónu korun,“ popsal Zábrodský brutální počínání skupiny. Tu vedl bývalý profesionální voják, který se dokonce účastnil misí v Afghánistánu.

Členy tohoto gangu pomohla v minulých dnech zadržet zásahová jednotka. „Čtyři obvinění Češi a jeden Slovák jsou ve vazbě a hrozí jim až dvanáctileté vězení,“ doplnil Zábrodský.

Měli povolení pro domovní prohlídku

Další dva případy se odehrály letos v červenci a v srpnu. Falešní policisté při domovní prohlídce nejprve vykradli domácnost manželů v Újezdě nad Lesy a o měsíc později si vybrali rodinný dům v Praze-Hloubětíně.

„Muže převlečené do policejních kombinéz s povolením k prohlídce pustila žena do domu. Jakmile našli její úspory a cennosti, poslali ji nahoru do pokoje, aby se oblékla, že s nimi pojede na stanici k výslechu. Na to ji však přepadli elektrickými paralyzéry a následně utekli. Popálenou ženu museli záchranáři hned poté odvézt do nemocnice,“ popsal řádění kriminalista.

Hrozí jim 10 a 12 let ve vězení

Tuto pětici mužů vedli dva bratři, kteří v minulosti sloužili u brněnské policie plných deset let. Čtyři z pěti mužů z Brna, Prahy a Hradce Králové se poznali ve vězení. Na jejich dopadení se v minulém týdnu podílely dohromady dvě stovky policistů. Po zadržení skončili tři z nich ve vazbě, dva budou vyšetřováni na svobodě. Tomuto gangu falešných policistů hrozí až desetileté odnětí svobody.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám