Hlavní obsah

Zasadil taxikářce 14 bodných ran a tvrdil, že i tak byla v pořádku. Dostal 19 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Tomáš Badi, který v Ústí nad Labem ubodal taxikářku, si odpyká 19 let ve vězení. Jeho dovolání odmítl Nejvyšší soud (NS). Mladík požadoval nové projednání celé kauzy. K činu se sice přiznal, motiv však zůstal nejasný. Původně tvrdil, že chtěl ukrást tržbu a auto, později uváděl, že se hodlal povozit v taxíku zadarmo.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Tomáš Badi u soudu

Článek

Badi v dovolání žádal zrušení pravomocného verdiktu a nové projednání kauzy u soudu prvního stupně. Podle obhajoby měl být potrestán nikoliv za vraždu, ale za těžké ublížení na zdraví. Podle soudců však dovolání podal z jiného důvodu, než připouští trestní řád. NS nezjistil v procesu žádnou chybu, trest prý odpovídá povaze činu.

Badi, který pod oblečením ukrýval nůž, nasedl loni 28. července v noci do vozu taxislužby v centru Ústí. Devětatřicetiletou řidičkou se nechal přes hodinu vozit po městě. Když po něm chtěla zaplatit 1800 korun, napadl ji. Policistům pak tvrdil, že ji chtěl jen zastrašit. Řidičce však nakonec zasadil 14 bodných ran, mimo jiné do srdce a jater. Poté z auta utekl, zapomněl v něm ale mobil své přítelkyně. Kriminalisté ho tak dopadli několik hodin po činu.

Taxikářka zemřela v nemocnici

Těžce zraněnou taxikářku našel mladík, který projížděl kolem. Žena nad ránem zemřela po operaci v nemocnici na následky šoku z velké ztráty krve. Před operací ještě stihla zavolat synovi a popsat mu, co se stalo.

Překvalifikování činu žádal Badi již u Vrchního soudu v Praze. Tvrdil, že žena zemřela kvůli tomu, že ji lékaři pozdě operovali. Poukazoval na to, že taxikářka byla po pobodání relativně v pořádku, když zvládla telefonovat. Znalci ale popsali, že při podobném zranění ubývají člověku síly ve vlnách a smrt se podaří odvrátit jen málokdy.

Podle psychologů je Badi podprůměrně inteligentní, agresivní, zbrklý a výrazně nevyzrálý. Před vraždou už měl v trestním rejstříku dva záznamy za krádež a neoprávněné užívání cizí věci. Kromě toho se dopustil 11 přestupků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám