Hlavní obsah

Daňový únik, který nemá obdoby. Lihová mafie obrala stát o 6,7 miliardy

– Praha
Novinky, lsi

O rekordní krácení daní se postarala lihová mafie, v jejímž čele stál pravděpodobně Radek Březina. Suma 6,7 miliardy korun, o kterou podle policie měli obrat stát, nemá z hlediska způsobené škody v historii České republiky obdoby. Kriminalisté předali v úterý spis s návrhem obžaloby, který čítá téměř deset tisíc stran, soudu. Informovala o tom policie.

Foto: Aleš Honus, Právo

Radek Březina u ostravského soudu

Článek

Na vyšetřování se podílel vyšetřovací tým složený z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) a Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) v těsné spolupráci s Vrchním státním zastupitelstvím v Olomouci.

V souvislosti s případem je trestně stíháno celkem sedm mužů pro trestný čin účast na organizované zločinecké skupině a pro trestný čin zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby spáchaný ve prospěch organizované zločinecké skupiny.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

V případu bylo původně obviněno osm lidí, ovšem jeden z podezřelých v průběhu vyšetřování zemřel.

Celková škoda činí 6,7 miliardy korun

Trestné činnosti se podle policie organizovaná zločinecká skupina dopouštěla od roku 1998 až do letošního roku na několika místech v Česku.

„Šlo zejména o čištění technického lihu (min. 1,3 miliónu litrů) za účelem jeho použití pro výrobu alkoholických nápojů, které měly být následně prodávány bez přiznání a odvedení spotřební daně,“ uvádí se v oficiální zprávě policie.

Dále se podle policie mělo obchodovat s nezdaněným lihem, kterého mělo být minimálně 21 miliónů litrů. Celková škoda pak činí 6,7 miliardy korun.

Fungovali jako mafie

„Podle závěrů kriminalistů byly mezi obviněnými osobami nastaveny vztahy vzájemné podřízenosti a nadřízenosti se stanovenými funkčními kompetencemi a vymezenou dělbou úkolů, kdy hlavním organizátorem měl být čtyřiačtyřicetiletý muž ze Zlínska,“ stojí dále ve zprávě od policie.

Podle dostupných informací by se mělo jednat o lihového bosse Radka Březinu.

Skupina používala při transportech nákladní vozidla doprovázená osobními auty z důvodu zamezení kontroly od celní správy. K ukrývání lihu požívali mafiáni odlehlé areály a podzemní nádrže.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám