Hlavní obsah

Kramný neuspěl, soud ho dál drží ve vazbě

Právo, plk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karviná
Aktualizováno

Okresní soud v Karviné v pondělí opět rozhodoval o stížnosti Petra Kramného proti vazbě. Soud jeho námitky odmítl a ponechal ho ve vazbě. Kramný, který je obviněn z vraždy manželky a dcery během dovolené v egyptské Hurghadě, podal proti tomuto rozhodnutí stížnost.

Petr Kramný zůstane i nadále ve vazběVideo: Pavel Karban, Právo

 
Článek

O stížnosti Kramného rozhodoval soud více než čtyři hodiny. Kramného přivedli k soudu těžkooděnci v 9 hodin a po 13. hodině ho odvedli zpět do vazby. „Obviněný byl ponechán ve vazbě pro obavy z jeho možného útěku nebo skrývání se. Soud nepřijal jeho písemný slib ani nestanovil nad ním dohled probačního úředníka, tyto instituty považoval soud za nedostatečné,“ řekl státní zástupce Vít Legerský krátce poté, co soud rozhodl o pokračování vazby. O tom, jak pokračuje vyšetřování, odmítl státní zástupce hovořit.

Kramný s rozhodnutím soudu nesouhlasil a podal si hned u soudu stížnost. „Já jsem do toho posledního rozhodování podala ústavní stížnost, o níž dosud nebylo rozhodnuto, a budu tyto kroky opakovat pořád dokola, protože se domnívám, že ve spisu se nenacházejí vůbec žádné důkazy, které by svědčily o tom, že by se můj klient podílel jakkoli na smrti manželky a dcery,“ uvedla Kramného advokátka Jana Rejžková.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Petr Kramný odchází od soudu, který rozhodoval o jeho vazbě

Přiznala, že dnes ani nepředpokládala, že by soud jejího klienta z vazby propustil. „Ty důvody, proč je ponechán dále ve vazbě, jsou takové, že policie má přece právo ještě dovyšetřit a provést další důkazy. No, o tom zas bude rozhodovat někdo jiný, zda tyto důvody stačí k tomu, aby občan ČR byl omezen vazební detencí na svobodě,“ naznačila své další kroky.

Egypťané neměli důkazy

Podle Rejžkové spis, který byl doručen z Egypta, vyvrací obvinění, které bylo na území ČR vzneseno vůči Kramnému.

„Celý egyptský spis hraje ve prospěch mého klienta. Tam byl pouze v postavení svědka, tamní policie se detailně zabývala vyšetřováním té věci. Poslední slovo měl prokurátor a ten seznal, že nejsou důkazy o tom, že by se můj klient podílel na smrti, a už vůbec ne o tom, že by ta smrt měla být způsobena úmyslným působením elektrického proudu. Podle mého názoru egyptské závěry vyvracejí přímo obvinění mého klienta,“ sdělila. Poznamenala dále, že egyptský spis pochází z konce loňského roku, ale ještě není přeložen do češtiny celý. „Podstatná část přeložena je, ale kvůli problémům s překladateli z arabštiny ještě není překlad hotov.“

Jak advokátka řekla, egyptská strana a egyptský lékař nemají nejmenší pochybnost o tom, že se elektřina nepodílela na úmrtí Moniky a Kláry Kramných.

„Oni dokolečka pořád opakují jeden jediný závěr: akutní selhání kardiovaskulárního systému se zadušením, a to po požití toxické látky s tím, že pokud je toxin dneska negativní, tedy není nalezena stopa po toxikologické látce, neznamená, že nebyla požita. Znamená to jednu jedinou věc. Došlo ke vstřebání, absorpci a vyloučení této toxické látky,“ vysvětlila Rejžková.

Trestní oznámení na znalce

Upozornila navíc, že začne zřejmě zvažovat trestně právní kroky vůči zpracovatelům znaleckých posudků, o které se opírá česká policie. Jaké posudky a jejich autory měla na mysli, odmítla sdělit.

Kramný údajně i v pondělí u soudu zopakoval, že není v dobrém psychickém stavu a že je v péči psycholožky, ke které jednou týdně dochází. „Bohužel ještě nebyl doručen posudek z oboru psychiatrie a klinické psychologie. Myslím si, že policie trošku schválně zdržela ten posudek proto, aby do dnešního vazebního zasedání nebyl k dispozici,“ poznamenala advokátka, která nesouhlasí se závěry soudu, že pobyt Kramného na svobodě by mohl mařit vyšetřování. „Tyto důvody se mi zdají protiústavní a budu v tom podnikat další kroky,“ dodala.

Žena s dcerou zemřely koncem loňského července v hotelu v egyptské Hurghadě, kde rodina trávila dovolenou. Média původně spekulovala o tom, že ženy byly otráveny, posléze se objevily informace, že je mohl zabít elektrický proud.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám