Hlavní obsah

Rittig vysoudil omluvu za článek o razii proti kmotrům

Praha
Aktualizováno

Vydavatelství Economia se má podle čtvrtečního rozhodnutí pražského městského soudu omluvit lobbistovi Ivo Rittigovi za článek „Razie proti kmotrům”, který loni zveřejnil server ihned.cz. Podle podnikatele poškodil článek jeho občanskou čest. Rittigův požadavek na stotisícové odškodné soud zamítl.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Podnikatel Ivo Rittig

Článek

Článek souvisel s loňskou razií policie v kauzách kolem tehdejší šéfky kabinetu premiéra Petra Nečase (ODS) Jany Nagyové (Nečasové). Zpráva z loňského 18. června nazvaná „Razie proti kmotrům: K sejfům vede stopa od Rittigova muže najatého na černou práci” vyšla několik dní po této policejní akci, která zahrnovala i domovní prohlídku u Rittiga.

Text obsahoval mimo jiné informace o tom, že Rittig má utajenou firmu s podnikatelem Václavem Rybou, který mu sjednává schůzky, předává peníze či zprostředkovává užívání bankovních schránek. Zároveň uváděl, že policie při rozsáhlých prohlídkách sejfů, kanceláří a domů vycházela s vysokou pravděpodobností z odposlechů a sledování nejen Ryby, ale i Rittiga.

Lobbista popírá tvrzení, že by pro něj Ryba vykonával „špinavou práci”. Vadí mu také to, že jej článek spojil s milióny a zlatem zabavenými při razii.

Economia argumentuje mimo jiné tím, že autor článku postupoval podle zásad novinářské profese a informace si ověřil z několika zdrojů. Jeho hlavním pramenem prý bylo usnesení, jímž soud nařídil domovní prohlídky. Skutečnost, že podle pozdějších zjištění neměl Rittig se zabavenými penězi a zlatem nic společného, tak podle vydavatelství v tomto sporu nehraje roli.

V kauzách kolem současné Nečasovy manželky Nagyové čelí Rittig obvinění kvůli údajnému vyzrazování utajovaných zpráv z Bezpečnostní informační služby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám