Hlavní obsah

Zastupitele Jaroměře soud zprostil obžaloby kvůli prodeji hospody

– Náchod • Aktualizováno
Právo, Vladislav Prouza

Okresní soud v Náchodě zastavil ve středu proces s jedenáctkou zastupitelů Jaroměře obžalovaných z přečinu porušení povinností při správě cizího majetku. Soudkyně Jana Geislerová navíc považuje čin z roku 2008 za promlčený.

Foto: Vladislav Prouza , Právo

Zastupitelé Jaroměře u soudu.

Článek

Obžalovaní včetně starosty Jiřího Klepsy (Volba pro město) od počátku jakoukoli vinu odmítali. Podle obžaloby souhlasilo v roce 2008 jedenáct tehdejších zastupitelů s prodejem objektu za 430 tisíc korun, ačkoli další zájemci nabídli 2,1 miliónu korun. Městu tím údajně vznikla škoda 1,7 miliónu korun.

„Neměli v úmyslu město poškodit. Uplynula i tříletá promlčecí lhůta,“ odůvodnila doposud nepravomocný rozsudek Geislerová.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Podal jsem stížnost. Soud vzal skutek za prokázaný, ale neshledal úmysl obžalovaných,“ doplnil státní zástupce Vladimír Štěpánek.

Obžaloba žádala pro zástupce města podmíněný trest v dolní hranici trestní sazby a náhradu údajné škody. „Možná úhrada škody zůstává ve hře,“ míní Štěpánek. Prodej restaurace nejnižší nabídce podané tehdejším dlouholetým nájemcem město podle státního zástupce náležitě nezdůvodnilo.

„Majetek musí obec spravovat účelně, a pokud upřednostní nižší nabídku, musí to být náležitě zdůvodněno. Zákon sice umožňuje odchylku, ale nevšiml jsem si, že by obec tuto odchylku argumentačně zdůvodnila. Šlo o zvýhodnění jedné nabídky před druhou,“ argumentoval Štěpánek.

Městem upřednostněný osvědčený nájemce, jenž do restaurace investoval nemalé peníze, sliboval v objektu zachovat restaurační provoz, o což městu především šlo. „Zavázal se restauraci pod hrozbou třímiliónové pokuty provozovat dalších deset let. Konkurenti nevlastnící ani příslušnou licenci tam mohli zřídit třeba vietnamské bistro. Otázkou je, má-li rozhodovat cena před zájmem občanů,“ argumentoval obhájce Jiří Slezák.

Případ otevřel, chce starostu sesadit

Odchylku od zákona v podobě upřednostnění nižší prodejní ceny ovšem město Jaroměř náležitě neodůvodnilo.

Většina soudem osvobozených zastupitelů Jaroměře napříč politickým spektrem spolu se starostou Klepsou letos na podzim znovu kandiduje. Starosta připomněl, že případ znovu otevřel kriminalista David Jevčák, který  v nadcházejících volbách kandiduje na druhém místě sdružení Jaroměř – náš domov, jehož hlavní prioritou je sesazení starosty a místostarosty. S Jevčákem je na kandidátce i Monika Jirsáková, která chtěla restauraci před šesti lety koupit.

Reklama

Související články

Jedenáct jaroměřských zastupitelů čeká soud

Jedenáct zastupitelů Jaroměře čeká soud kvůli porušení povinností při správě cizího majetku. Obžalobu oficiálně obdržela polovina z 21členného zastupitelského...

Výběr článků

Načítám