Hlavní obsah

Janoušek prý srážku s autem považoval za provokaci. Žalobce žádá vyšší trest

Právo, Josef Koukal
Praha
Aktualizováno

Lobbista Roman Janoušek v úterý před Vrchním soudem v Praze zopakoval, že 51letou ženu, kterou porazil autem, před nehodou neviděl. Předchozí srážku s automobilem prý považoval za provokaci, uvedl ve své závěrečné řeči. Soud projednává dva a půl roku starou kauzu Janouškovy opilecké jízdy. Pravděpodobně také pravomocně rozhodne.

Janoušek dorazil k odvolacímu souduVideo: Novinky

 
Článek

Státní zástupce navrhl Janouškovi vyšší sedmiletý trest vězení a „delší než pětiletý“ zákaz řízení. Trest žalobce navrhl i v případě, že soud nevyhoví obžalobě a nepřekvalifikuje Janouškův čin na pokus o vraždu.

Podle žalobce Městský soud v Praze přecenil polehčující okolnosti jako předchozí bezúhonnost pachatele a to, že ženu odškodnil, a naopak dostatečně nezohlednil brutalitu, s níž ženu svým vozem napadl.

I pokud bude Janoušek odsouzen za těžké ublížení na zdraví, měl by soud čin kvalifikovat jako násilí spáchané na svědkyni, kde je přísnější sazba od pěti do dvanácti let.

Obhájce Vít Široký naopak tvrdí, že celé dokazování probíhalo nestandardně. Vadí mu použití odposlechů Janouška pořízených v jiné kauze, interpretace výpovědí svědků i znaleckých posudků. Znalce z oboru dopravy a soudního lékařství, které navrhl už městskému soudu, chce Široký vyslechnout znovu.

Telefonát údajně nic nedokazuje 

Podle obhájce dokonce ani telefonát s manželkou, v němž Janoušek bezprostředně po nehodě hovoří o sražení Asiatky, nedokazuje, že o ženě před svým autem věděl. Mohl se o ní údajně dozvědět od policistů, kteří s ním nehodu řešili a jimž tvrdil, že si žádné ženy nevšiml.

Městský soud v Praze letos v dubnu Janouška nepravomocně poslal na tři roky do vězení za těžké ublížení na zdraví s nepřímým úmyslem. Vyslovil mu také pětiletý zákaz řízení.

Proti verdiktu se však odvolal nejen odsouzený lobbista, který žádá zproštění obžaloby nebo podmíněný trest, ale i státní zástupkyně, jíž rozsudek připadá naopak příliš mírný. Janouška obžalovala původně z pokusu vraždy, za který by mu hrozilo až 18 let vězení.

Janoušek: Ženu jsem neviděl

Samotný Janoušek ve své závěrečné řeči soudu zopakoval, že ženu, již srazil, před nehodou neviděl.

„Seděl jsem bezradně na lavičce, pak přijeli policisté a novináři. Novináři možná dřív. Řekli mi, že jsem srazil nějakou ženu. Teprve pak jsem telefonoval,“ uvedl na adresu důkazu v podobě telefonátu s manželkou.

Podnikatel tvrdí, že předchozí srážku s automobilem považoval za provokaci.

„Pořád za mnou jezdila auta, před domem mi stály autobusy... Neřešil jsem vlastně dopravní nehodu, myslel jsem, že je to na mě nějaká past,“ popsal své pocity po nehodě.

Opět se také omluvil poškozené ženě i její rodině. „Vrátit to nemohu. Je mi jasné, že finanční satisfakce jí nikdy nenahradí šok, který musela prožít,“ dodal s tím, že činu lituje, i když se ho prý nedopustil úmyslně.

Roman Janoušek se před soudem zpovídal z loňské nehodyVideo: Novinky

Janoušek se doposud soudu zúčastnil pouze první den hlavního líčení loni v létě, kdy odmítl vypovídat, přečetl vlastní vyjádření a poté se z dalšího procesu omluvil.

Pokud by soud tříletý trest pro Janouška potvrdil, byl by verdikt okamžitě pravomocný a lobbista by teoreticky mohl být rovnou od soudu odveden do výkonu trestu. Soudy tak postupují ve výjimečných případech, když hrozí, že by se odsouzený mohl nástupu trestu vyhýbat. [celá zpráva]

Policisté demonstrují sražení ženy pomocí figurínyVideo: Novinky

Tehdy 51letou ženu vietnamské národnosti Janoušek srazil v březnu 2012 svým porsche, když se ho snažila zastavit na útěku od opilecké dopravní nehody. S rodinou poškozené se pak dohodl na finančním odškodnění, které bylo loni vyplaceno.

Reklama

Související témata:

Související články

Janoušek vyfasoval přísnou soudkyni

Odvolání lobbisty Romana Janouška proti tříletému trestu, který mu vyměřil na jaře soud za sražení ženy autem, bude posuzovat senát vedený Jaroslavou...

Výběr článků

Načítám