Hlavní obsah

Požár strojírenské haly ve Skutči způsobil škody za 50 miliónů

Skuteč
Aktualizováno

Ve Skutči na Chrudimsku v noci na sobotu shořela strojírenská hala, škoda byla předběžně odhadnuta na 50 miliónů korun. Oheň poničil i sousední administrativní budovu. Při požáru nebyl nikdo zraněn. Příčinu požáru vyšetřují hasiči a policie.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Požár likvidovalo 11 jednotek hasičů, řekla mluvčí pardubických krajských hasičů Vendula Horáková. V pátek hořela v Pardubickém kraji také tkalcovna v Těchoníně na Orlickoústecku, kde byla škoda odhadnuta na 62 miliónů korun. [celá zpráva]

Oba požáry patří škodou k letos největším v Česku.

Autogeny a tlakové lahve hrozily výbuchem

K požáru kovoobráběcí haly o rozměrech přibližně 30 krát 10 metrů a výšce osmi metrů hasiči vyrazili v pátek v 22:41. "Hala byla přilepená k administrativní budově. Při příjezdu hasičů na místo byly tři čtvrtiny haly již v plamenech a střecha se propadla," uvedla Horáková.

Uvnitř haly byly autogenní soupravy a tlakové lahve, které začaly hasiče ohrožovat explozemi. "Hasiči postupně ochlazovali tlakové lahve a některé se jim podařilo před explozí z plamenů vytáhnout," uvedla mluvčí. Přestože hasiči začali ochlazovat přilehlou administrativní budovu, plameny na ní poškodily střechu.

Požár haly se hasičům podařilo dostat pod kontrolu po pěti hodinách. Následně dohašovali ohniska na administrativní budově. "Střecha na administrativní budově musela být celá rozebrána," uvedla Horáková. Pro hašení si hasiči zřídili několik čerpacích stanovišť.

Příčiny požáru budou vedle hasičů a policistů zjišťovat i odborníci z Institutu ochrany obyvatelstva z Lázní Bohdaneč.

Letos zatím nejničivější byl oheň v dubnu při požáru galvanovny v Lanškrouně, kde poškodil nebo zcela zničil majetek asi za 200 miliónů korun. Padesátimiliónovou škodu podle odhadů hasičů a policistů způsobil únorový požár areálu pekáren na okraji Kladna. A když počátkem března téměř shořela památkově chráněná chata Libušín na Pustevnách, vyčíslili odborníci škodu na 80 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám