Hlavní obsah

Podvodníci obchodovali s toaletním papírem, stát obrali o 25 miliónů

– Zlín
Právo, Aleš Fuksa

Fiktivní obchodování s obrovským množstvím toaletního papíru odhalil speciální tým Kobra ve Zlínském kraji. Podvodníci si podle policejního prezidenta Tomáše Tuhého přišli nevyvedením daně z přidané hodnoty nejméně na 25 miliónů korun.

Daňová Kobra uštkla ve Zlínském krajiVideo: Finanční správa ČR, .

 
Článek

„Kriminalistům se podařilo zajistit téměř 3,7 miliónu kusů toaletního papíru v hodnotě blížící se 30 miliónům korun. Zabavené zboží bude prodáno a získané peníze poslouží k uhrazení nedoplatků na DPH,“ sdělil policejní prezident.

Rozsáhlý daňový únik odhalila Kobra u podnikatele z Uherskohradišťska. Ten byl propojený s dalšími společnostmi, které si mezi sebou množství toaletního papíru, papírových ubrousků a utěrek překupovaly. „Účelové jednání podnikatele směřovalo k tomu, že daň nebude řádně uhrazena,“ uvedl Jiří Žežulka, zástupce generálního ředitele Generálního finančního ředitelství ČR.

Neobvykle velký pohyb toaletního zboží mezi českými a slovenskými firmami objevili lidé z finanční a celní správy na jaře letošního roku na hraničním přechodu ve Starém Hrozenkově.

Zboží bylo ze Slovenska

Pracovníci Finančního úřadu pro Zlínský kraj poté spustili daňovou kontrolu u dvou českých firem, kterým bylo zboží ze Slovenské republiky dodáváno. Zboží podle nich bylo nejenže pořizováno dvěma uherskohradišťskými společnostmi, ale ty jej poté dodávaly zpět na Slovensko. A to výhradně jisté firmě, jejímž majitelem byla tatáž osoba jako u dvou českých společností.

Podvod spočíval v tom, že v případě dodání zboží do jiného členského státu je tuzemský plátce DPH při těchto obchodních transakcích osvobozen od povinnosti DPH odvést. Musí však tuto skutečnost doložit. „Tyto toaletní potřeby nikdy nebyly určeny konečným spotřebitelům, ale měly stále kolovat mezi firmami v rámci Evropské unie,“ přiznal Žežulka.

Fungovali přes bílé koně 

Na otázku Práva, zda mezi firmami, které si mezi sebou fiktivně prodávaly toaletní potřeby, jsou i jiné společnosti z dalších zemí EU, nechtěl Žežulka ani policejní prezident odpovědět.

Kriminalisté z tohoto trestného činu podvodu a zkrácení daně dosud nikoho neobvinili. Podezřelých je ale více osob, včetně několika „bílých koní“. Ti byli jednateli společností obchodujících mezi sebou. „Není vyloučeno, že bude mít tato kauza na konci vyšetřování mnohem větší rozměry,“ potvrdil náměstek ředitele krajské policie ve Zlíně Jindřich Kučera.

V případě, že budou osoby podezřelé z této trestné činnosti uznány vinnými, hrozí jim trest odnětí svobody na pět až deset let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám