Hlavní obsah

Celníci: Jedovatý absint je dědictvím metanolové kauzy

– Zlín

Celní správa ve čtvrtek zveřejnila podrobnosti k případu nálezu 500 lahví absintu s metanolem v průmyslovém areálu v Bystřici pod Hostýnem na Kroměřížsku. Kromě lahví objevili také 21 500 litrů nezdaněných lihovin. Únik na spotřební dani byl vyčíslen na dva milióny korun. Láhve absintu podle kontroly v celní laboratoři měly obsah metanolu, který mohl ohrozit životy lidí.

Foto: Celní správa

Nalezený alkohol obsahoval 30 procent metanolu

Článek

Celníci jeli do průmyslového areálu dvakrát. Při první akci našli 1300 litrů zabalených lihovin, které neměly doklady o původu a zdanění. Lihoviny byly zajištěny a mezi nimi byl odhalen i jedovatý absint s etiketou společnosti Vapa Drink.

"Nejde o nový případ, ale o jakési dědictví metanolové kauzy," uvedl zástupce generálního ředitele celníků David Chovanec. Lidé by si proto i nadále měli dávat pozor při nákupu alkoholu a podezřelé věci celníkům hlásit, upozornil.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Jednatel firmy Viktor Koláček je jedním z nepravomocně odsouzených v hlavní části metanolové kauzy, která si vyžádala pět desítek obětí. Soud poslal v květnu Koláčka na 21 let do vězení. Muž, jehož vzal soud hned do vazby, se odvolal.

Bez daně i metanolu 

Při druhé akci celníci odhalili 21 500 litrů lihovin, které nebyly v daňovém skladu a nebylo prokázáno ani jejich zdanění nebo původ. Z těchto lihovin byly odebrány vzorky a prozatímní orientační zkoušky neodhalily přítomnost nadlimitního množství metanolu.

"Jedná se pouze o nezdaněný alkohol, i když v obrovském množství," podotkl Chovanec. V obou případech pokračují další vyšetřování a daňové řízení.

Metanolová aféra začala 3. září 2012. Obžaloba hlavním aktérům kladla za vinu 38 mrtvých a dalších 79 intoxikovaných včetně lidí s trvale poškozeným zdravím. Soud potrestal všech deset obžalovaných vysokými tresty včetně doživotí. Kauzy dalších distributorů řeší soudy po celé zemi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám