Hlavní obsah

Muž z Ostravy ubil matku, soud mu potvrdil 17 let

Olomouc

Sedmatřicetiletý Marek Hlavica z Ostravy si za ubití své matky definitivně odpyká 17 let ve vězení. Rozhodl o tom ve středu olomoucký vrchní soud. Potvrdil tak rozsudek ostravského krajského soudu, proti kterému se Hlavica odvolal.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Po soudcích žádal mírnější trest. Kromě vraždy si v nejpřísnějším typu věznice trest odpyká i za týrání. Vražda byla totiž vyvrcholením dlouhodobého týrání matky. Muži původně hrozilo 15 až 20 let, nebo trest výjimečný.

"Jde o trest uložený pod polovinou trestní sazby. Byl ukládán za spáchání více trestných činů, je třeba poukázat i na zločin týrání osoby žijící ve společném obydlí. V tomto směru nelze uložený trest považovat v žádném případě za nepřiměřený či nezákonný," uvedli soudci vrchního soudu.

Hrozně mě mrzí, co jsem udělal své mamince.
odsouzený

Tragédie se odehrála loni v polovině prosince. Opilý Hlavica podle obžaloby matku bil pěstmi a kopal ji. Když upadla na zem, dupal jí po hlavě. Způsobil jí mimo jiné rozsáhlý otok mozku. Na jeho následky žena zemřela.

Policie muže třikrát vykázala z bytu

Konflikt s matkou Hlavica přiznal. Tvrdil však, že do ní jen strčil a matka upadla na zem. Dalšího násilí se na ní prý už nedopouštěl. Po dvou hodinách zavolal sestru s tím, že matka leží a nehýbe se.

"Vinu můj klient bezezbytku přijal, trest je ale podle něj nepřiměřeně přísný. Soud podle něj nepřihlédl k polehčujícím okolnostem. Před událostí řádně pracoval, vedl řádný život. K excesu v jeho chování začalo docházet až po jeho propuštění z práce a smrti otce," uvedla obhájkyně.

"Hrozně mě mrzí, co jsem udělal své mamince," řekl ve středu Hlavica.

Muž údajně svou matku opakovaně urážel a napadal už od poloviny loňského roku. Kromě toho na ni plival a požadoval po ní peníze, které utrácel hlavně za alkohol.

Žena opakovaně volala policii, která muže třikrát ze společného bytu vykázala. Hlavica se ale vždy k matce vrátil a násilí pokračovalo. Lékařské ošetření musela žena naposledy vyhledat čtyři dny před tragickým útokem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám