Hlavní obsah

Vrchní soud potvrdil 17 let ženě, která zavraždila novorozeně

– Olomouc
Právo, Petr Marek

Na 17 let do věznice se zvýšenou ostrahou poslal ve středu Vrchní soud v Olomouci Lucii Vojtkovou (25) za to, že loni udusila své novorozeně a poté jej v igelitové tašce odložila u potoka u domu, kde bydlela. Potvrdil tak verdikt senátu olomoucké pobočky Krajského soudu (KS) v Ostravě z letošního 5. května, proti kterému se vražedkyně i státní zástupce odvolali.

Foto: Petr Marek, Právo

Lucie Vojtková u olomouckého Krajského soudu

Článek

Hrůzná událost se stala loni 16. května v Novém Malíně na Šumpersku. Vojtková, která se v minulosti léčila na psychiatrii, tam tehdy na záchodě v domě porodila živé a životaschopné dítě, jež krátce poté udusila překrytím dýchacích cest.

Mrtvé novorozeně následně vložila do igelitové tašky a odložila u potoka v blízkosti domu, kde bydlela.

Těhotenství po celou dobu svému okolí tajila, a to včetně svého přítele. Všem tvrdila, že na váze přibírá kvůli problémům se štítnou žlázou. Odmítla však, že by chlapce udusila. To, že rodí, si prý uvědomila až při porodu.

Znalci nesouhlasí s verzí, že se dítě narodilo mrtvé

„Podle mě bylo to dítě mrtvé, už když se narodilo. Nedýchalo, nejevilo známky života, bylo studené, nepřišlo mi, že by bylo živé. Tak jsem ho dala do tašky a odnesla do potoka. Myslela jsem, že ho voda odnese. Jednala jsem v šoku. Příteli jsem to neřekla, protože jsem se bála, že by mě potrestal. Rodičů jsem se taky bála. Byla jsem přesvědčena, že bude lepší, když si to všechno nechám pro sebe. Rozhodně jsem ho neudusila, už se narodilo mrtvé. Vím, že to byla chyba, měla jsem se zachovat jinak,“ vypověděla už u KS Vojtková.

Znalci však jednoznačně vyvrátili, že by jednala v rozrušení, stejně jako to, že se dítě narodilo mrtvé. Z jejich posudků vyplynulo, že dýchalo a bylo schopné žít.

U Vrchního soudu se Vojtková domáhala nižšího trestu, zatímco státní zástupce požadoval přísnější. Odvolání obou stran ale VS zamítl jako nedůvodné.

„Skutkové i právní závěry krajského soudu jsou správné. Nebyl proto důvod cokoli na původním rozsudku měnit,“ vysvětlil Právu mluvčí olomouckého VS Vladimír Lichnovský.

Reklama

Výběr článků

Načítám