Hlavní obsah

Obviněný z téměř promlčené vraždy se vykoupil z vyšetřovací vazby

Právo, Patrik Biskup

Zaplatil dvoumiliónovou kauci, odevzdal cestovní pas a slíbil, že neuteče. To stačilo Janu P. z Mariánských Lázní k tomu, aby se po sedmi měsících dostal ven z vyšetřovací vazby, kde letos v únoru skončil po obvinění z loupežné vraždy z roku 1994. Propustku na svobodu mu vystavil před dvěma týdny Vrchní soud v Praze (VS).

Foto: Patrik Biskup, Právo

Policisté vedou obviněného muže k soudu. Archivní snímek

Článek

„Zrušili jsme usnesení Krajského soudu v Plzni o prodloužení vazby a rozhodli znovu tak, že obžalovaný při existenci důvodů útěkové vazby bude propuštěn na svobodu, a to za předpokladu splnění několika podmínek,“ sdělil Právu mluvčí VS Jan Fořt.

Zabíjel kuší

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle něho zaplatil Jan P. dvoumiliónovou kauci a slíbil, že se bude zdržovat na adrese svého trvalého bydliště. „Navíc musel odevzdat cestovní pas a je povinen se pravidelně hlásit na probační a mediační službě,“ dodal Fořt.

Jan P. měl zabíjet 9. března 1994 ve svém domě v Mariánských Lázních. Obětí byl obchodník s valutami Zdeněk L. (66).

„Toho obžalovaný vylákal do domu pod falešnou legendou, že pro něho zprostředkoval koupi 250 tisíc německých marek od svého známého ve výhodném kurzu. Když poškozený zjistil, že byl oklamán, obžalovaný ho dvěma výstřely šípů z kuše zasáhl do hlavy a pak ho ještě bodl do krku,“ uvádí se v obžalobě.

Tělo zalili betonem

Zdeněk L. zemřel na místě na následky poranění mozku. Pachatel mu sebral peníze a společně s Tomášem Volejníkem (46) tělo odnesli do sklepa, kde ho ukryli do jímky na vodu a zalili několika vrstvami betonu. Policisté se k tělu dostali až za pomoci sbíječek. [celá zpráva]

Státnímu zástupci se zkomplikovala důkazní situace na přelomu června a července po podání obžaloby. To spáchal sebevraždu klíčový svědek Volejník, který policistům prozradil jméno údajného pachatele vraždy deset dní před jejím promlčením. [celá zpráva]

Tento muž podle svých slov tehdy pomáhal Janu P. zbavit se těla a kriminalisty po 20 letech přivedl k místu, kde bylo ukryté.

Anketa

Je v pořádku, když se obviněný z vraždy dostane z vazby na kauci?
Ano
2,2 %
Ne
97,8 %
Celkem hlasovalo 9536 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám