Hlavní obsah

Zdrogovaný řidič sanitky se vyhne trestu, důkaz někdo zničil

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sanitář (45) z plzeňské fakultní nemocnice Jiří S. se vyhne trestu za jízdu pod vlivem drog. Zdravotník při kontrole v červenci v Holýšově na Domažlicku měl pozitivní test na pervitin a nadýchal půl promile alkoholu. Jenže policistům teď chybí klíčový důkaz pro případné obvinění z trestného činu. Po několika týdnech totiž dostali zprávu ze soudního lékařství, že nelze provést toxikologický rozbor. Není totiž z čeho.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Oznámení lékařů o znehodnoceném biologickém materiálu

Článek

„Lékaři nám napsali, že od nás obdrželi balíček s biologickým materiálem, ve kterém byla všechna moč z nádobky vylitá,“ řekl Právu šéf domažlické policie Lubomír Martinec. Podle něho právě výsledky rozboru odebraného vzorku moči měly být klíčové pro posouzení, zda bude řidič sanitky stíhán za trestný čin ohrožení pod vlivem návykové látky. Teď už je jasné, že bude postižen maximálně za přestupek, a to pouze kvůli alkoholu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Kdo je za zničení obsahu zásilky odpovědný, nechtěl Martinec spekulovat. „Biologický materiál posíláme k rozborům ve speciálních obalech poštou. Nepamatuji, že by se nám podobná věc stala za posledních šest let. Zpětně už asi nezjistíme, jak k tomu došlo,“ dodal. Upozornil, že po této zkušenosti budou policisté odvážet do laboratoře vzorky krve nebo moči odebrané pracovníkům ve zdravotnictví raději osobně.

Ústav pochybení odmítá

Ústav soudního lékařství v Plzni je součástí fakultní nemocnice, jeho toxikologická laboratoř má v plzeňském regionu jako jediná akreditaci na stanovení hladiny alkoholu a toxikologická vyšetření pro dokazování v trestních řízeních.

Šéf ústavu Miroslav Dvořák rezolutně odmítl, že by ze strany jeho podřízených došlo k nějaké manipulaci se vzorkem. „Za to dám krk. Tohle si tady pečlivě hlídáme,“ prohlásil. Podle něho byla moč vylitá už při doručení zásilky. „Je to zaznamenáno i v příjmové knize v toxikologické laboratoři,“ dodal.

Na druhou stranu připustil, že případy, kdy dojde zásilka s poškozeným obsahem, jsou naprosto výjimečnou záležitostí.

Poučený dopravce

„Dneska už je to zaběhnuté, dopravci přesně vědí co a jak,“ podotkl Dvořák. Celou věc si tak vysvětluje tím, že při uzavírání dózy někdo mohl strhnout závit a moč se vylila.

Zprávu o nepoužitelnosti odebraného vzorku řidiče obdrželi domažličtí policisté po měsíci od jeho odeslání. Jiří S. pracuje v nemocnici jako sanitář, tedy pomocný zdravotnický pracovník, který mimo jiné vozí také biologický a zdravotnický materiál.

Policisté řidiče zastavili 11. července, když v sanitce soukromé zdravotnické služby mířil společně s lékařem ke zraněné návštěvnici hudebního festivalu. „Podstoupil dechovou zkoušku na alkohol, poprvé přístroj ukázal 0,47 promile, při druhém měření 0,51 promile. Měl také pozitivní test na psychotropní a návykové látky, konkrétně na pervitin. Kromě toho u sebe neměl ani řidičák,“ uvedla policistka Dagmar Brožová s tím, že bylo nařízeno lékařské vyšetření spojené s odběrem krve a moči.

Zdravotnickou službu na festival zprostředkovával koordinátor Michal Řepka. „Řidič mi vysvětlil, že bere různé prášky, například na vysoký tlak nebo na tlumení bolesti. Mohlo prý dojít ke špatné kombinaci medikamentů, na což drogový tester pozitivně zareagoval,“ uvedl už dříve.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám