Hlavní obsah

O prázdninách zemřelo na silnicích nejméně lidí od roku 1990

Praha

O letních prázdninách zemřelo na českých silnicích 133 lidí, což je o tři méně než loni a nejméně od roku 1990. Za prvních osm měsíců letošního roku zemřelo 397 lidí, což je o 21 meziročně více. V pátek to řekl šéf tuzemské dopravní policie Tomáš Lerch.

Foto: Policie ČR

Srpnová nehoda na Českobudějovicku, při níž zemřel člověk

Článek

Počet tragických prázdninových nehod se v posledních letech trvale snižuje. Podle Lercha však i letos policisté zaznamenali zvýšený počet mrtvých motorkářů nebo cyklistů. "Bylo to dáno i tím, že bylo poměrně dobré počasí," popsal jeden z důvodů Lerch. Za prvních osm měsíců letošního roku se stalo téměř 55 000 dopravních nehod.

Častými oběťmi nehod byli i spolujezdci v autech. "Zaznamenali jsme několik nehod, při kterých zemřelo více osob. Zpravidla došlo k tomu, že se řidič plně nevěnoval řízení a vjel do protisměru," doplnil Lerch.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Proti loňskému roku vzrostl počet mrtvých na silnicích hlavně v červnu, a to o 30. Loni ale situaci podle policie ovlivnily záplavy. "Nebýt tohoto měsíce, byl by trend pozitivní," uvedl Lerch. I přesto se podle něj situace zlepšuje například proti roku 2012.

Nejhorším letošním měsícem byl doposud červenec se 75 mrtvými, nejlépe se naopak vyvíjela situace v únoru, kdy bylo jen 24 obětí nehod.

Nejčastěji lidé podle Lercha při nehodách umírají kvůli velké rychlosti či nedání přednosti v jízdě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám