Hlavní obsah

Exmanažerům MUS zmrazili další stamilióny

Právo, Jakub Troníček

Policie během léta podle zjištění Práva obstavila někdejším manažerům Mostecké uhelné společnosti další stamilióny korun. Celkově už má skupina obviněných kolem Antonína Koláčka v Česku zmrazených více než 1,6 miliardy korun. Právu to potvrdil Petr Šereda z olomouckého vrchního státního zastupitelství, který má rozsáhlou kauzu na starosti.

Foto: Milan Malíček, Právo

Antonín Koláček

Článek

„Během léta jsme zajistili majetek ve výši zhruba 400 miliónů korun,“ řekl. Šlo podle něho o majetek, u kterého existuje podezření, že jde ve skutečnosti o výnosy s trestné činnosti.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Šereda doplnil, že podobně jako už dříve sáhly úřady obviněným především na peníze na účtech.

V případu týkajícím se ovládnutí Mostecké uhelné za její vlastní peníze ze sklonku 90. let je kromě Koláčka obviněn také Marek Čmejla, Jiří Diviš, Oldřich Klimecký a Petr Kraus.

Původně byl stíhán ze zneužití informací v obchodním styku i Luboš Měkota, ten ale loni náhle zemřel. Právě jemu patří většina už dříve zabaveného majetku.

České státní zastupitelství už také podle Šeredy obdrželo rozsáhlé písemné vyhotovení rozsudku, který nad manažery vynesl loni kvůli praní špinavých peněz soud ve Švýcarsku.

Pravomocný verdikt v mlze

Tamní úřady přitom zmrazily důlním exmanažerům na různých účtech až 14 miliard korun.

Rozsudek federálního soudu v Bellinzoně, který Koláčkovi a spol. uložil zatím nepravomocně vězení na dobu od jednoho roku a čtyř měsíců až do čtyř let a čtyř měsíců a také vysoké peněžní tresty, se nyní překládá do češtiny.

„Vyhotovení má celkem 600 stran, takže to chvíli potrvá,“ poznamenal Šereda.

Obrátí se na soud ve Štrasburku

Zejména přesné vymezení trestných činů, které švýcarská prokuratura kladla skupině bývalých vládců mosteckých dolů za vinu, je klíčové i pro české vyšetřovatele. Ti by totiž v případě pravomocného verdiktu soudu v zemi pod Alpami a shodné právní kvalifikace museli své řízení proti celé skupině zastavit. Platí zásada, že za stejnou věc nemůže být nikdo trestán dvakrát.

Jak dlouho bude švýcarské justici trvat posouzení odvolání českých manažerů, které podali na začátku léta, zatím není jasné. Podle jejich advokátů by soud mohl definitivně rozhodnout do konce letošního roku, ale to pouze v případě, že by posuzoval pouze možné formální chyby v předcházejícím soudním procesu.

Pokud by však prozkoumával i možné nekvalitní posouzení důkazů, na které obhajoba dlouhodobě upozorňuje, mohl by rozhodnout až zhruba za rok. V případě neúspěchu u odvolacího soudu se chtějí obvinění obrátit na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám