Hlavní obsah

Soud potvrdil muži 25 let za vraždu kamarádky na pražském Vyšehradě

Novinky, bck

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Za ubodání dívky potvrdil pražský vrchní soud ve středu v odvolacím řízení otci tří dětí výjimečný pětadvacetiletý trest. Obžalovaný Jiří Funda (25) zavraždil svou známou podle svého přiznání v lednu letošního roku, protože ho přistihla, jak se jí snaží vzít z kabelky patnáct tisíc korun u ní v bytě na Vyšehradě.

BEZ KOMENTÁŘE: Soud potvrdil muži 25 let za vraždu kamarádky na pražském VyšehraděVideo: Novinky

 
Článek

Případ projednával v červnu pražský městský soud. Podle něj splnil Funda k uložení výjimečného trestu dvě podmínky, kdy jednou z nich je brutalita a surovost útoku. Nejprve totiž mladou dívku nožem podřízl a pak jednatřiceti ranami dobodal. To vše navíc jen kvůli penězům.

Druhou podmínkou pak byla znalci téměř vyloučená možnost resocializace. Možnost nápravy odsouzeného je podle znalců téměř vyloučená. Odvolací soud výroky městského soudu potvrdil.

Obhájce argumentoval epilepsií

„Soud nevzal v potaz argumenty, které byly uvedeny v odvolání. Zvažujeme možnost dovolání, máme za to, že trest je nepřiměřený,“ uvedl ve středu po vynesení pravomocného rozsudku Fundův právní zástupce.

Při odůvodnění odvolání vystoupil především vůči znaleckému posudku. Lékařské zprávy podle obhajoby dokazovaly, že měl Funda problémy neurologického rázu, a to už od dětství. V kombinaci s léky na bolest zubů, které v době vraždy užíval, prý mohlo dojít k epileptickému záchvatu.

Státní zástupce toto tvrzení popřel s tím, že Funda po útoku uklidil stopy, převlékl se a zakrvácené oblečení vypral. Toto chování by prý epileptickému záchvatu neodpovídalo. „Kdyby jednal pod vlivem epileptického záchvatu, uvedl by to již při vyšetřování,“ uvedl také zástupce.

Funda se při hlavním líčení hájil také tím, že mu dívka začala vyhrožovat zabitím jeho dětí, na policii však nic podobného neuváděl. Soud tímto tvrzením nepřesvědčil. „Toto byla zcela účelová obhajoba,“ uvedla předsedkyně senátu Veronika Čeplová. Dodala také, že dívka byla podle výpovědí spíše introvert a že si to Funda celé vymyslel.

Nechtěla mu půjčit peníze, tak si je vzal sám

Jedenadvacetiletá dívka zemřela 6. ledna. S Fundou se seznámila zhruba dva měsíce předtím. Zpívala v jeho začínající kapele. Funda od ní chtěl získat podvodně peníze, a když se mu svěřila, že shání notebook, vymyslel si, že jeho známý jeden prodává.

Společně šli z bankomatu vybrat patnáct tisíc korun a Funda potom doprovodil dívku domů. Zhruba po hodině jí řekl, že si historku s počítačem vymyslel, a zeptal se jí, jestli mu vybrané peníze nepůjčí. Když odmítla a odešla do kuchyně umýt nádobí, pokusil se jí bankovky sebrat z kabelky. Dívka ho však spatřila.

Z kuchyňské linky vzal nůž a dívku zezadu podřízl, potom ji ubodal v předsíni. Převlékl se do náhradního oblečení, které si prý s sebou vzal kvůli plánované návštěvě posilovny, sebral peníze a dívčin mobil a z bytu odešel. Jeho příchod i odchod byl zaznamenán kamerami na domě.

Zemřela kvůli kytaře

Funda si za peníze koupil černou elektrickou kytaru, se kterou se pochlubil i svému známému (s komentářem: „Udělal jsem si radost”). Doma na ni hrál a v podstatě čekal, co se stane. Nástroj propadl rozsudkem soudu.

Ve vězení jsem správně, protože jsem udělal hrozně špatnou věc.
Jiří Funda

Znalci u soudu uvedli, že Funda má hluboce pokřivený hodnotový systém. Zároveň popřeli, že by někdy trpěl duševní chorobou či poruchou. Jeho chladnokrevné chování přirovnali k nedávnému případu, kdy podobně starý mladík rovněž v Praze umlátil svou matku hokejkou.

Ve své závěrečné řeči vyjádřil Funda lítost a omluvil se pozůstalým. „Ve vězení jsem správně, protože jsem udělal hrozně špatnou věc,“ řekl Funda.

Poškozeným musí podle zákona uhradit majetkovou i nemajetkovou újmu. Rodičům a sestře zavražděné tak zaplatí víc než 1,5 miliónů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám