Hlavní obsah

Žena přinesla policistům na služebnu semtex

Novinky, bck, hon

Skoro čtvrt kila plastické trhaviny Semtex přinesla žena brněnským policistům. Našla ji u sebe doma při vyklízení sklepa a v rámci zbraňové amnestie ji koncem srpna odnesla na policejní služebnu.

Článek

„Plastickou hmotu tmavě červené barvy našla při vyklízení sklepa. Vzhledem k tomu, že manžel paní byl střelmistr, domnívala se, že by se mohlo jednat o trhavinu,” popsala jihomoravská policejní mluvčí Petra Vedrová.

Přivolaný pyrotechnik zjistil, že se jedná o dvě stě gramů vysoce efektivní a ničivé plastické trhaviny Semtex, která byla na místě převzata k odborné likvidaci.

Na služebně v Ostravě dostali granáty

Do jedné z ostravských služeben zase v minulých dnech přinesl osmašedesátiletý muž tři ruční granáty. Policistům tvrdil, že granáty našel v pozůstalosti po svém zesnulém otci. „Na služebně ovšem nesetrval a odešel. Místo bylo zajištěno, přivolaný pyrotechnik konstatoval, že jde o cvičnou munici, a nehrozí tak nebezpečí,“ uvedla mluvčí policie Gabriela Holčáková.

Další granát skončil v rukou policistů v neděli na základě oznámení osmačtyřicetiletého muže, který našel předmět v trávě u kontejneru na ostravském sídlišti Dubina. „Místo nálezu bylo zajištěno, přivolaný pyrotechnik konstatoval, že jde skutečně o ruční granát F1, ovšem bez trhaviny, a je tedy nefunkční, takže exploze nehrozila,“ dodala mluvčí.

Za první dva měsíce trvání zbraňové amnestie, díky které mohou lidé odevzdávat zbraně a munici, aniž by z toho měli problémy, odevzdali lidé na jižní Moravě přes sto osmdesát zbraní a přes sedm tisíc kusů střeliva. Mezi nejčastěji odevzdávané zbraně patří myslivecké pušky a brokové zbraně, pouze pět zbraní spadá do kategorie zakázaných (samočinné zbraně).

Reklama

Výběr článků

Načítám