Hlavní obsah

Lékař vrchlabské nemocnice je podezřelý, že měnil dokumentaci po zpackaném porodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dnes již bývalý lékař vrchlabské nemocnice, kterou vede senátor Vladimír Dryml, čelí podezření, že dodatečně vpisoval informace do dokumentace o porodu, při němž zemřelo dítě. Ve čtvrtek o tom informoval Český rozhlas Radiožurnál.

Foto: Právo

Vrchlabí, budova Česko-německé horské nemocnice

Článek

Policie sice nezjistila lékařovo pochybení přímo při porodu, v dokumentaci však byly nesrovnalosti. Případ byl proto předán České lékařské komoře (ČLK).

Policie je na informace skoupá. Jisté podle Radiožurnálu je, že se při porodu, který se odehrál na jaře 2013, lékař rozhodl pro císařský řez. Novorozeně však zemřelo. Podezření rodičů, že pokud by lékař neudělal chybu, dítě by přežilo, se neprokázalo. Vyšetřovatelé však zjistili jiný problém.

„Případ narozeného mrtvého kojence jsme postoupili České lékařské komoře pro podezření z nestandardní manipulace se zdravotní dokumentací,“ sdělila rozhlasu hradecká mluvčí vyšetřovatelů Ivana Ježková.

Že se dodatečně vpisovalo do dokumentace, tvrdí i svědci, bývalí kolegové lékaře.

Případem se zabývá revizní komise

„Nic o tom nevím. Na nás byly samé útoky,“ dodal lakonicky Dryml. Mluvčí nemocnice Dagmar Pecinová reagovala písemně: „Česká lékařská komora nás vůbec nekontaktovala a dotyčný lékař již v nemocnici přes rok nepracuje. V případě, že budeme požádáni o spolupráci Komorou nebo Policií České republiky, jsme připraveni spolupracovat,“ uvedla.

Podle Michala Sojky z ČLK se případem už zabývá revizní komise. Lékaři podle Radiožurnálu hrozí až pětiletý zákaz činnosti.

Pozměňování lékařské dokumentace není jediným problémem, se kterým se vrchlabská nemocnice v poslední době potýká. V březnu odešel od soudu s tříletou podmínkou tamní bývalý primář za to, že při porodu zlomil dítěti vaz. [celá zpráva]

Loni policie řešila pět případů trestních oznámení, která se týkala úmrtí v nemocnici nebo opilosti lékaře. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám