Hlavní obsah

Sadistický vrah dostal doživotní trest

Právo, Zdeněk Seiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Doživotní trest vězení se zvýšenou ostrahou si ve středu od Krajského soudu v Hradci Králové odnesl padesátiletý Pavel Pekár. Podle rozsudku měl mimořádně trýznivým způsobem zabít šestatřicetiletou ženu, matku čtyř dětí.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Padesátiletý Pavel Pekár odmítl, že by nesl vinu na vraždě známé.

Článek

Případ se měl stát v březnu loňského roku. „S motivem vyplývajícím z jeho poruchy sexuální preference v podobě sadismu úmyslně usmrtil poškozenou, vůči které užil brutální násilí formou dušení, tupého násilí a působení ostrého bodně-řezného předmětu, a způsobil jí tak vážná poranění hlavy, krku, hrudníku a břicha, a to údery do hlavy vysoké intenzity dosud nezjištěným předmětem či kopy do hlavy či údery hlavou o pevnou podložku způsobil poškozené nitrolební poranění,“ popisuje soud v rozsudku.

Pekár, který už za různé delikty a trestné činy strávil ve vězení přes dvacet let, po celé líčení odmítal svou vinu a proti rozsudku se v soudní síni odvolal. Přiznal jen, že se s ženou dobře znal. V den vraždy jí prý pouze předal dávku pervitinu a ta mu zaplatila za drogu pohlavním stykem. Policie ovšem zjistila na Pekárově botě krev zavražděné.

Podle vyšetřovatelů vrah ženu vezl v autě skoro sto kilometrů do lesa u Sklené na Žďársku. Na lesní cestě ji vyhodil z kufru renaultu do příkopu, ledabyle přikryl hadry a větvemi. Náhodnými kolemjdoucími byla mrtvá žena objevena už druhý den ráno.

Sexuální sadismus

Žalobce klasifikoval Pekárův čin jako sexuální sadismus, zločin si podle něj předem připravil. Bodal přineseným nožem do mnoha míst na hrudníku, ke škrcení si přinesl elektrický kabel a šálu.

„Poškozené uvázal kolem krku nejprve pruh zelené textilie a poté elektrický kabel a jejich pevným utažením došlo k zneprůchodnění dýchacích cest a ke smrti poškozené uškrcením s možným podílem rdoušení, tedy zmáčknutí krku poškozené rukama,“ popisuje poslední minuty zavražděné rozsudek.

Soud rozhodl o náhradě škody pozůstalým a pojišťovně ve výši téměř tři čtvrtě miliónu, Pekár se bude muset podrobit sexuologické léčbě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám