Hlavní obsah

Dal kamarádovi léky ke slivovici, za jeho smrt jde na sedm let do vězení

Zlín
Aktualizováno

Sedm let vězení uložil ve středu Krajský soud ve Zlíně 26letému Evženu Sedlářovi za to, že podal 18letému mladíkovi léky, které ho stály život. Muž vinu doznal a činu litoval.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Soud mu i proto uložil trest mimořádně pod dolní desetiletou hranicí sazby. Za nedovolenou výrobu a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy mu hrozilo deset až 18 let vězení.

"Jednalo se o souhrn velice nešťastných náhod, po nichž zemřel mladý člověk," uvedl předseda senátu Jiří Dufek. Soud výši trestu dlouho zvažoval. Vzal v úvahu Sedlářův postoj i spoluvinu ostatních účastníků akce a dospěl k názoru, že desetiletý trest navrhovaný státním zástupcem Leem Foltýnem by byl nepřiměřeně přísný.

Sedlářovi ale uložil i ambulantní protialkoholní léčbu a musí také uhradit rodině zemřelého náhradu škody 1,7 miliónu korun.

Foltýn poukázal na to, že trestní sazba je pro tento případ drakonická, ale podle něj není možné uložit trest pod její spodní hranici. Po vyhlášení si ponechal lhůtu pro podání odvolání, rozsudek tak není pravomocný. Podle Foltýna si mladí lidé neuvědomovali, že hazardují se životem. Obhájce Josef Kapušňák upozornil na to, že nebyli v oblasti drog nováčky a léky si aplikovali dobrovolně. Iniciativa podle něj navíc byla na straně poškozeného.

Užívali i pervitin  

Sedlář přiznal, že mladíkovi a jeho kamarádce nabídl léky, o kterých nevěděl, co mohou způsobit a s nimiž neměl zkušenosti. Mladí lidé k nim navíc pili alkohol. Podle obžalovaného byli všichni tři účastníci tragického dýchánku uživateli marihuany a pervitinu. Zkušenosti s těmito drogami u soudu přiznala i dívka, která experiment stejně jako Sedlář přežila.

Obhájce Josef Kapušňák upozornil i na to, že si skupina léky aplikovala dobrovolně. Podle obžaloby ale Sedlář léky poškozenému a jeho o pět měsíců mladší kamarádce poskytl.

Je známo, jak k neštěstí došlo, protože mladí lidé se při experimentu nahrávali na mobilní telefon.

Náplast pomáhá nemocným AIDS

Sedlář dvojici nabídl, aby šla k němu domů, že tam má "nějaké náplasti, které je přivedou do rauše". Šlo o léčebné transdermální náplasti, které užívají při nesnesitelných bolestech lidé nemocní například rakovinou nebo AIDS. Nemocní si aplikují jednu náplast a její účinek má být až třídenní.

Podle obžaloby si mladí lidé nalepili na předloktí minimálně tři náplasti. K tomu užívali i další léky, jež se používají k tišení bolesti a rovněž se dají koupit jen na lékařský předpis. Trojice smrtící koktejl doplnila ještě popíjením slivovice. Osmnáctiletému muži bylo později špatně a upadl do bezvědomí.

Jeho kamarádka se Sedlářem bezvládného mladíka odvezli domů, kde ho předali rodičům s tím, že se jejich syn opil. Mladík vlivem kombinace medikamentů a alkoholu druhý den ráno zemřel.

Otec obžalovaného potvrdil, že rodiče o tom, že syn má v sobě léky, nevěděli. Jeho kumpáni jim to neřekli.

Podle lékařů se mladík udusil zvratky, kterých se oslabené tělo nebylo schopno zbavit. Smrtelná ale podle nich byla i samotná dávka kombinace léků a alkoholu, který muž vypil. Oběma dalším lidem bylo zle, hrátky s léky však přežili.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám