Hlavní obsah

Za brutální vraždu ženy dostal padesátiletý recidivista doživotí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové
Aktualizováno

Krajský soud v Hradci Králové poslal ve středu padesátiletého recidivistu Pavla Pekára za brutální vraždu šestatřicetileté ženy z Pardubicka do vězení na doživotí. Rozsudek není pravomocný, Pekár se okamžitě odvolal. Státní zástupce si pro odvolání ponechal lhůtu.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Padesátiletý Pavel Pekár se proti rozsudku odvolal

Článek

Trest by si měl Pekár odpykat ve věznici se zvýšenou ostrahou. Soud mu také uložil ochranné sexuologické léčení v ústavní formě. Pozůstalým by měl zaplatit v souhrnu 720 tisíc korun.

Uložením doživotního trestu vězení soud vyhověl návrhu státní zástupkyně. Obhájce žádal zproštění obžaloby. Proti Pekárovi nebyl žádný jednoznačný přímý důkaz. "Série nepřímých důkazů obžalovaného usvědčila," řekla novinářům po vynesení rozsudku státní zástupkyně Hana Flídrová.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Soudce Luboš Sovák při zdůvodnění rozsudku připomněl závěry znalkyně, podle které je možnost resocializace Pekára značně omezená. Podle znalců trpí Pekár sexuální deviací a na svobodě je pro společnost nebezpečný.

Ženu ubodal  

Motiv pachatelova jednání podle obžaloby vyplývá z jeho poruchy sexuální preference, konkrétně ze sadismu. Poškozenou měl podle obžaloby dusit, tlouci a kopat do hlavy a také ji třikrát bodnout do hrudi nožem s asi deseticentimetrovou čepelí. „Vážně jí poranil hlavu, krk, hrudník a břicho,“ uvedla obžaloba. Na závěr jí uvázal kolem krku zelenou textilii a poté elektrický kabel a utáhl. Žena se udusila.

Poškozená, matka čtyř dětí, zemřela loni 3. března. Mrtvou, zakrytou textiliemi a větvemi o den později našli u obce Sklené na Žďársku. Pekár, žijící rovněž ve Vysokém Mýtě a v současné době pobývající za mřížemi, vinu za její smrt odmítl.

„Obžaloba je zkreslena a ovlivněna vyšetřovatelem,“ řekl trestnímu senátu na začátku července ve své výpovědi. „Nezavraždil jsem ji, nic o tom nevím,“ dodal.

Pomáhala mu prý krást  

Styky s poškozenou přiznal. Zatímco v přípravném řízení uváděl, že se jednalo o krátkou známost, založenou zejména na sexu, během hlavního líčení začal tvrdit, že poškozená byla jeho parťačkou při krádežích.

„Jsem zloděj. Ve třech letech mezi posledními výkony trestu jsem ve třech případech nakradl věci za 80 tisíc. Nikdy jsem ale nekradl sám. Poškozená byla špičkový komplic. Za každých okolností mne uhlídala,“ nechápe Pekár důvod, proč by jí měl ublížit.

Koupil jí prý pervitin

Přiznal ale, že v den vraždy jí koupil za 200 korun pervitin a také s ní měl ve vypůjčeném bytě v Chocni pohlavní styk. Pak ji prý jejím autem odvezl zpět do Vysokého Mýta a ona odešla zkusit štěstí do jedné ze zdejších heren. To bylo naposledy, co ji údajně viděl.

Přehled některých doživotních trestů   

16. února 2012 - Krajský soud v Plzni udělil doživotní trest Miroslavu Szetteyovi za to, že v červenci 2011 ubodal bajonetem sedmapadesátiletou ženu z Mariánských Lázní, u které bydlel.
11. května 2012 - Krajský soud v Hradci Králové uložil doživotí Romaně Z., která v září 2011 zavraždila v Širokém Dole na Svitavsku své čtyři děti. Trest potvrdil v září 2012 pražský Vrchní soud a později i Nejvyšší soud. Loni v prosinci stížnost Romany Z. odmítl Ústavní soud.
18. září 2012 - Vrchní soud v Praze změnil Michaelu Galezovi původně třicetiletý trest za trojnásobnou vraždu na doživotí. Galez v srpnu 2011 zavraždil v Mukařově u Prahy tři lidi, kteří pocházeli z rodiny nového partnera jeho bývalé přítelkyně. Doživotní verdikt potvrdil v březnu 2013 Nejvyšší soud.
1. listopadu 2012 - Královéhradecký krajský soud poslal na doživotí Michala Semanského, který v období od září 2009 do ledna 2012 zavraždil na Rychnovsku a Šumpersku tři seniory. Doživotní trest mu loni v lednu potvrdil Vrchní soud v Praze.
30. listopadu 2012 - Krajský soud v Hradci Králové poslal do věznice na doživotí Tomáše Víta, kterého shledal vinným z brutální vraždy dvou trutnovských seniorů v únoru 2012. Vít se odvolal k Vrchnímu soudu v Praze, ještě před projednáním však odvolání stáhl.
10. března 2014 - Na doživotí za loupežnou vraždu manželského páru z Bohumína na Karvinsku odsoudil Krajský soud v Ostravě dvaačtyřicetiletého Lumíra Morice. Další dva spolupachatelé dostali výjimečné tresty 30 a 27 let vězení.
21. května 2014 - Krajský soud ve Zlíně uložil údajným míchačům směsi kontaminované metanolem Tomáši Křepelovi a Rudolfu Fianovi za obecné ohrožení doživotní vězení. Mnohaleté tresty dostalo i dalších osm obžalovaných. Rozsudek zatím není pravomocný.
18. července 2014 - Městský soud v Praze poslal nepravomocně na doživotí do vězení Michaela Švába a Libora Skopalíka. Švábův gang podle rozsudku unášel movité Čechy do zahraničí, dva únosy skončily vraždou. Údajného přímého vykonavatele vražd Petra Klementa potrestal soud 30 lety a spolupracujícího obviněného Daniela Dimitrova 20 lety vězení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám