Hlavní obsah

Lékař z Rumburku: Důkazy o podezřelém úmrtí pacientky někdo hodil do koše

Právo, Jaroslav Švehla
Děčín

Lékař Petr Vondráček, který v rumburské Lužické nemocnici sloužil v době, kdy tam zemřela pacientka po podání draslíku, se důrazně ohradil proti postupu vedení nemocnice, která šetří, proč se k ní informace o úmrtí dostaly příliš pozdě. Tvrdí také, že zajistil důkazy, které někdo vyhodil do koše.

Lékař Petr Vondráček k obviněné sestřeVideo: Česká televize ČT24

 
Článek

„Heparinový vrah v sukních v Rumburku nechodil,“ snažil se na mimořádné tiskové konferenci uklidnit veřejnost Darek Šváb, předseda představenstva Lužické nemocnice, kde za podezřelých okolností zemřela pacientka.

Podle samostatného interního šetření nemocnice nevyplývá, že by se v Rumburku mělo vynořit více podobných případů. „Bývalá pracovnice podala pacientce lék v rozporu s ordinací lékaře, což s největší pravděpodobností vedlo ke smrti pacientky. Přesná příčina úmrtí je na soudních znalcích,“ omezil své vyjádření Šváb.

Její prognóza byla sice otázka dnů, ale povaha onemocnění neodpovídala mechanismu úmrtí, na které pacientka zemřela.
lékař Petr Vondráček

K samotnému případu více informací neposkytl, upozornil ale na fakt, že informaci o podezřelém úmrtí pacientky se vedení společnosti dozvědělo až se zpožděním, údajně až v pondělí 9. června. „Vyšetřujeme, kde došlo k zastavení informace,“ poznamenal Šváb.

Sestru prý nekryl 

Spekulace vedení nemocnice o možném selhání lékařského personálu nadzvedlo lékaře Petra Vondráčka, který měl v osudný den službu. Podle Vondráčka vedení Lužické nemocnice hrubě zkreslilo skutečnosti a naopak on byl prý tím, kdo zajistil důkazy a na podezřelou smrt hned upozornil primáře. Lékař se také ohradil proti vyjádření v médiích, že by snad o činnosti obviněné sestry věděl, nebo dokonce její činnost kryl.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Lékař, který měl v době úmrtí pacientky službu, Petr Vondráček

V noci na 6. června byl zavolán k 70leté pacientce ve vážném stavu. Krátce nato musel pacientku resuscitovat, avšak neúspěšně. Podle Vondráčkova vyjádření pacientka zemřela na srdeční arytmii, což mu přišlo podezřelé, a proto hned začal úmrtí prověřovat.

„Její prognóza byla sice otázka dnů, ale povaha onemocnění neodpovídala mechanismu úmrtí, na které pacientka zemřela,“ prohlásil Vondráček.

„Monitorovali pacientce draslík, který jí najednou vyletěl na deset. Pojal jsem podezření, že došlo k mylnému podání léku, který má kapat v infuzi a byl podán přímo do žíly,“ dodal lékař.

Odebral vzorky infuze 

Mrtvé pacientce proto ihned odebral krev a poslal ji na vyšetření draslíku. „Zeptal jsem se oné sestry, jestli je draslík v infuzi, a ona odpověděla ano,“ prohlásil lékař.

Dnes již obviněné sestře prý dlouhodobě nedůvěřoval, už v minulosti podle něj neplnila práci, kterou jí zadal. Více už s ní podle svých slov proto nepromluvil a hned začal jednat. Na pomoc si vzal jinou sestru, kterou požádal, aby bez vědomí kolegyně zajistila vzorky a odeslala je na vyšetření.

„Bezprostředně po úmrtí mě pan doktor požádal, abych odebrala vzorky infuze a spolu se vzorky, které odebral pan doktor u pacientky, je odnesla do laboratoře,“ potvrdila sestra Ina Bakovecká, která v Lužické nemocnici pracuje už 11 let, z toho šest let na oddělení intenzivní péče. Upozornila i laboranty, aby výsledky sdělili pouze lékaři Vondráčkovi.

Důkazy v koši

Laboratorní výsledky prý Vondráčkovy pochybnosti potvrdily. „V infuzi draslík nebyl a pacientka měla bezprostředně po podání v těle množství draslíku neslučitelné se životem. Draslík, který se běžně podává v infuzi, asi ona podala přímo,“ je přesvědčený lékař a přidal důležitou okolnost: „Když se někdo otráví draslíkem a přivezou ho s odstupem času na pitvu, je prakticky nemožné to zjistit. Draslík se po smrti uvolňuje z buněk do krve,“ vysvětlil.

Důkazy, které předal subordinací zástupci primáře a primáři, podle něj skončily v odpadkovém koši. „Měl jsem strach, proto po hodině, než jsem odešel do své ordinace, volal jsem zpátky sestře a ta mi řekla, že infuze jsou v pytli, a tak jsem sestru požádal, ať je vyndá a dá je mně. V pondělí jsem je předal vrchní sestře,“ popsal lékař.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám