Hlavní obsah

Čech nalezený v Norsku prý dluží přes tři milióny. Neví se, kde je

Právo, har

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do insolvenčního řízení s 36letým Michalem P., který byl loni v prosinci nalezen v norském Oslu se ztrátou paměti, se dosud přihlásilo sedm věřitelů, kterým má dlužit v souhrnu více než 3,2 miliónu korun.

Foto: Reuters

Čech Michal P., kterého našli v Norsku se ztrátou paměti.

Článek

Krajský soud v Praze, který insolvenční řízení vede, na čtvrtek nařídil jednání, nemělo však dlouhého trvání. Soudkyně je okamžitě odročila na neurčito s tím, že neví, kde se Michal P. nachází. Soud se prý na místo mužova současného pobytu dotazuje jeho rodičů. Pokud je nezjistí, ustanoví nezvěstnému opatrovníka.

Již ve čtvrtek přitom mohlo být jasněji. Mužův otec, který patří mezi věřitele, se však z jednání omluvil s tím, že má ve stejnou dobu vypovídat jako znalec před Městským soudem v Praze. S Právem o svém synovi mluvit odmítl.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Takové informace nemohu podávat,“ odpověděl na dotaz, jak to s Michalem P. aktuálně vypadá. Muž, jenž používal krycí jméno John Smith, sám na dotazy zaslané na telefonní číslo a e-mailovou adresu, na nichž byl v minulosti dostupný, nereaguje.

Nezaplacené úvěry a půjčky

Naposledy o sobě dal vědět v dubnu. Norským médiím tehdy sdělil, že je zpět v Česku, aby si vyřídil nové doklady. Pak chtěl zemi zase opustit. Zároveň si postěžoval na česká média a úřady s tím, že se prý proti němu vede očerňující kampaň spočívající v tvrzení, že ztrátu paměti předstírá, aby nemusel platit své dluhy.

Michal P. byl v minulosti v exekuci. Do probíhajícího insolvenčního řízení byly přihlášeny pohledávky, které mají pocházet z nesplácených úvěrů, půjček od jiných lidí či z neuhrazených faktur za elektřinu a plyn. Dluh ve výši bezmála 900 tisíc korun přihlásil například i otec Michala P.

Muž dříve uvedl, že se jeho ztráta paměti týká období od konce roku 2011 do konce roku 2013, kdy byl nalezen bez dokladů a zraněný ve východní části Osla ve sněhové závěji.

To, že ve zmíněném období přestal splácet své závazky, podle svých dubnových slov pro média nevnímá jako svou chybu a dluhy hradit nechce.

Případem Michala P. se zabývala norská policie. Před pár měsíci ale vyšetřování zastavila kvůli tomu, že se jí nepodařilo zjistit, zda se stal obětí trestného činu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám