Hlavní obsah

Rekordní počet mrtvých po srážce s vlakem, letos zemřelo už 148 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ve středu večer zaznamenala Drážní inspekce letošní dvoustý střet vlaku s člověkem, zahynulo při nich už 148 lidí. Je to nejhorší číslo za poslední roky. Inspekce už vydala letáčky, které mají upozorňovat na riziko přecházení kolejí a odrazovat sebevrahy před dobrovolným skokem pod vlak.

Foto: David Ryneš, Novinky

Rekordní počet mrtvých po srážce s vlakem

Článek

Letos do 20. srpna vlak srazil člověka ve 200 případech, zahynulo 148 lidí a 51 bylo zraněných. "Stejného počtu střetů dosáhla statistika v loňském roce až 27. října, tedy o více než dva měsíce později," informoval mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal.

Letošek je ve srovnatelném období, tedy od 1. ledna do 20. srpna, je ve všech ohledech od roku 2009 nejhorší. Loni touto dobou bylo o 55 méně střetů, o 29 méně mrtvých a 24 méně zraněných. Počet usmrcených se tak meziročně zvýšil o 24 procent.

Dosud nejtragičtějším letošním měsícem je červen, kdy při 33 střetech zahynulo 28 lidí.

Jak ze zveřejněných čísel vyplývá, velká většina těchto nehod končí smrtí sraženého člověka. Drážní inspekce opakovaně upozorňuje na to, že lidé mají k přecházení kolejí používat nadchody a podchody.

Dva mrtví na Ostravsku  

Protože zhruba třetinu obětí tvoří podle inspekce sebevrazi, vydala inspekce v rámci preventivních kampaní mimo jiné leták, kde lidi, kteří o sebevraždě uvažují, nabádá, aby si lehli raději u lékaře než na koleje.

Foto: Drážní inspekce

Nejvážnější nehodou je podle mluvčího inspekce zatím střet vlaku u zastávky Šenov na Ostravsku ze začátku února. Zemřela tam 73letá žena a těžce se zranil 78letý muž.

„Hranice 200 střetů bylo dosaženo ve středu v podvečerních hodinách, kdy se mezi Prahou-Smíchovem a Prahou-Radotínem u Barrandovského mostu střetl osobní vlak jedoucí z Úval do Berouna s mužem (1978), který se pohyboval na trati,” uzavřel Drápal.

Reklama

Výběr článků

Načítám