Hlavní obsah

Případ léčby opiáty: Dolsin rychle způsobí závislost, potvrdili znalci

– Praha
Novinky, bad

Případ Pavla Brejly, který podle obžaloby svému pacientovi úmyslně prodával silné opiáty za celkem 11,5 miliónu korun a způsobil mu tak těžkou závislost, spěje ke konci. V úterý u soudu vypovídali soudní znalci, podle nichž šlo o špatnou léčbu.

Foto: ČTK

Lékař Pavel Brejla u soudu

Článek

„Dolsin by se takhle dlouho podávat neměl, právě kvůli tomu, že na něm závislost narůstá velice rychle,” uvedl u soudu znalec z oboru farmakologie Josef Bakeš. Dodal, že u dolsinu je určitá chemická a strukturální podobnost s kokainem.

Soudkyně Veronika Čeplová pak zmínila svůj pobyt v nemocnici z mládí, kdy jí byl dolsin podáván dva dny po sobě a třetí den ho už nedostala. Bakeš jí potvrdil, že to bylo právě z toho důvodu rychle rostoucí závislosti.

Soudní lékař Petr Tomášek při pitvě zemřelého muže zjistil poškození jaterní tkáně, za což mohla špatná léčba a silné nadužívání dolsinu.

„Pokud se pacient nelepší, tak musím pátrat dál a ne ho léčit sedm let stejně,” nechápal zase Brejlův způsob léčby chirurg František Antoš. Čeplová se ho pak zeptala, zda doktor může poznat, že je pacient na dolsinu závislý.

„Když chodí pacient každý den do nemocnice a nechá si píchat jednou, dvakrát, někdy i třikrát, tak to doktor musí poznat. I kdyby tam člověk chodil jednou dvakrát týdně,” odpověděl Antoš.

Rozsudek padne v září

Hlavní líčení poté bylo odročeno na začátek září, kdy by měl padnout rozsudek.

Majiteli reklamní agentury léčil Brejla akutní zánět konečníku, z kterého se vyvinula komplikovaná řitní trhlina. Muži s obrovskými bolestmi předepisoval návykový dolsin dlouhých deset let. Podle obžaloby tak činil úmyslně. Brejlovi hrozí za těžké ublížení na zdraví ze zavrženíhodné pohnutky pět až 12 let vězení.

Podnikatel zemřel v zimě 2012 při autonehodě, v jeho krvi se našly stopy dolsinu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám