Hlavní obsah

Deviant chtěl zpátky do ústavu, u soudu si to rozmyslel

Právo, Patrik Biskup

Zpátky do ústavu se chtěl vrátit 24letý sexuální deviant z Plzně, který letos v dubnu na základě dobrozdání lékařů opustil psychiatrickou léčebnu v Dobřanech, kam ho na ochranné léčení za sexuální útoky na ženy poslal v roce 2011 soud.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Eskorta přivádí Karla H. k soudu.

Článek

Karel H. je od minulého měsíce ve vazbě kvůli tomu, že přepadl s nožem další ženu a pokusil se ji znásilnit. [celá zpráva]

V pátek se jeho žádostí o přeměnu ambulantního léčení zpět na ústavní zabýval plzeňský soud. Během jednání si to ale mladík nakonec rozmyslel poté, co ho soudkyně upozornila na to, že účelu vazby nelze v žádném případě dosáhnout pobytem v léčebně, a tím pádem by dál zůstal ve věznici.

„Navíc bych ani o žádosti nemohla rozhodnout, protože nemám k dispozici aktuální znalecký posudek,“ vysvětlila stíhanému muži soudkyně. Ta se také zmínila o zprávě sexuologa Vladimíra Šupiny, podle které u Karla H. léčba selhala, a proto dává soudu na zvážení zabezpečovací detenci.

Posudek: nebezpečnost je minimální

O propuštění zvrhlíka z ochranného léčení rozhodl v dubnu Okresní soud Plzeň-jih, a to na základě souhlasného stanoviska právě sexuologů s tím, že už pominuly důvody k jeho izolaci.

„Odborníci se shodli na tom, že u něj postačí ambulantní léčba. Podle nich je nebezpečnost pacienta minimalizována tím, že získal na nemoc náhled, tedy že je s ní srozuměný a snaží se chovat tak, aby omezil její projevy,“ zdůvodnila tehdy své rozhodnutí soudkyně Simona Kuboušková.

Podle psychiatra Václava Faita pacient splnil všechny podmínky ústavní léčby. „Bral i předepsané léky a choval se slušně. Nebyl proto důvod pobyt v léčebně dál prodlužovat,“ uvedl Fait.

Karel H. čelí obvinění, že dne 7. července přepadl třicetiletou ženu u výtahu v suterénu obytného domu v Tachovské ulici na sídlišti Bolevec. Přiložil jí nůž ke krku a dožadoval se sexu. Napadená žena ho křikem nakonec odehnala. Policejní hlídka poté útočníka vypátrala poblíž domu.

„Podezřelému muži policisté sdělili obvinění ze znásilnění se zbraní, kde je trestní sazba až deset let vězení,“ uvedla již dříve šéfka plzeňských žalobců Antonie Zelená.

Podle jejích slov státní zastupitelství v úterý podalo k soudu návrh na vzetí podezřelého do vazby. Podle informací Práva se po zveřejnění případu ozvala policii další žena s tím, že byla tímto mladíkem také napadena.

Napadal i školačky

Karel H. byl poprvé odsouzen za znásilnění ještě jako mladistvý v roce 2007. Tehdy dostal za útoky na pět žen osmnáct měsíců s tříletou podmínkou, ale trest si nakonec odseděl, protože se ve zkušební lhůtě dostal do dalšího průšvihu.

Jeho obětí byly tehdy převážně nezletilé školačky. „Desetiletou dívku zatáhl do lesa, povalil na zem a zacpal jí rukou ústa, aby nemohla křičet. Pak jí stáhl kalhoty i kalhotky, líbal na genitáliích a snažil se zasunout pohlavní úd do pochvy, což se mu nepodařilo. Poté po ní požadoval orální sex,“ popsal jeden ze skutků žalobce při soudním jednání před sedmi lety.

Tehdy mladík napadl všechny oběti během jednoho měsíce. Další odsouzení přišlo v lednu 2009, kdy dostal tři roky natvrdo za pokus o znásilnění, vydírání a omezování osobní svobody. Byl uznán vinným ze čtyř útoků, jedna z obětí byla dokonce v pokročilém stádiu těhotenství. Součástí rozsudku bylo i rozhodnutí o ochranné sexuologické léčbě v ústavu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám