Hlavní obsah

Při sjíždění sjezdovky na Medvědíně selhaly cyklistovi brzdy, zřítil se ze srázu

Právo,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Špindlerův Mlýn

Dva dny před svými devatenáctými narozeninami se těžce zranil mladý cyklista, když sjížděl ve středu po jedné hodině odpoledne na horském kole sjezdovku na Medvědíně ve Špindlerově Mlýně. Zřejmě mu selhaly brzdy, v zatáčce nedokázal zahnout a vlétl do lesa. Vzápětí se zřítil z asi šestimetrového srázu do horské rokle.

Foto: Novinky

Mladíka s vážnými zraněními odvezl do nemocnice vrtulník hradecké záchranné služby. Archivní snímek

Článek

„Naštěstí nehodu viděli svědci, kteří zastavili kolemjedoucího hajného, a ten nás zavolal. Kdyby cyklistu neviděli, mohlo to pro něj být osudné. Jel totiž sám, asi bez mobilního telefonu, a pokud by se snažil z rokliny křičet o pomoc, zřejmě by jej nikdo neslyšel,“ popsal okolnosti nehody Pavel Jirsa, zástupce náčelníka Horské služby Krkonoše.

K nehodě, k níž došlo na sjezdové dráze, která se v létě běžně užívá jako cesta či cyklistická stezka, ihned vyrazili dva záchranáři horské služby, jeden na terénní čtyřkolce, druhý v terénním automobilu s potřebným zdravotnickým vybavením.

Zřejmě neměl přilbu

Na místě zjistili, že u zraněného je už jeden ze svědků, shodou okolností lékař-anesteziolog. Spolu s ním zjistili, že cyklista utrpěl poranění hlavy, hrudníku a pánve. Zároveň měli podezření na poranění páteře.

„Mládenec zřejmě neměl přilbu, alespoň jsme ji nikde nenašli. I jeho kolo nebylo zrovna v takovém technickém stavu, aby si mohl dovolit takto náročné sjezdy,“ doplnil k výjezdu Pavel Jirsa.

Mladíka odvezl vrtulník

Záchranáři vzhledem k rozsáhlým zraněním požádali o spolupráci vrtulník Letecké záchranné služby z Hradce Králové.

Posádka vrtulníku pak na místě vysadila lékaře a záchranáře, a protože terén nebyl vhodný k přistání, poodlétla jinam. Tým pak mladíka zajistil, pomocí navijáku vytáhl v nosítkách na cestu a spolu s posádkou pak zraněného po opětovném příletu naložili do vrtulníku. Ten jej poté transportoval k dalšímu ošetření do nemocnice.

„Musím opět připomenout, že především v horském terénu je nutností používat bezpečnostní cyklistickou přilbu. Stejně tak je naprostým hazardem vydávat se do zdejšího náročného terénu na kole, které není v dobrém stavu a hrozí jeho porucha během jízdy,“ důrazně varoval návštěvníky Krkonoš a zejména cyklisty Jirsa.

Reklama

Výběr článků

Načítám