Hlavní obsah

Vrah mladé novinářky má podle žalobců na svědomí další smrt

– Praha

V roce 1993 zavraždil kvůli penězům mladou novinářku z deníku Telegraf a dostal tehdy patnáct let. Nyní vyšlo najevo, že recidivista a bezdomovec Pavel Mokriš má podle žalobců na svědomí další mord.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Ilustrační foto

Článek

Nyní čelí obžalobě z toho, že při rvačce těžce zranil muže, jenž následně po dlouhém pobytu v nemocnici zemřel. Kauzou se bude příští týden zabývat pražský vrchní soud.

Uškrtil ji kalhotkami

Vražda jedenadvacetileté redaktorky vzbudila počátkem 90. let pozornost svou brutalitou. Dívka se s Mokrišem, který byl v té době už jednou trestaný za loupež, seznámila pozdě v noci v baru a pozvala ho k sobě do bytu. Místo intimního sblížení, jež očekávala, ji tehdy čtyřiadvacetiletý Mokriš čtyřikrát bodl do krku a poté ji uškrtil jejími spodními kalhotkami. Z domácnosti ukradl elektroniku v hodnotě 18 tisíc korun.

Původně uložený dvacetiletý trest mu pražský vrchní soud o pět let snížil. Mokriš brány věznice opustil v říjnu 2008, podle státních zástupců se ale za mřížemi nenapravil. Aktuální obžaloba totiž tvrdí, že 29. prosince 2012 při návštěvě bytu v Dunické ulici v Praze 4 po požití alkoholu a následné hádce napadl jiného hosta opakovanými údery pěstí do hlavy.

Zlomil mu nos a další kosti v obličeji. Muž upadl na zem a udeřil se do hlavy tak tvrdě, že si vážně poranil mozek. Mokriš krátce po útoku z bytu odešel. Zraněný muž se v kritickém stavu podrobil operaci ve vinohradské nemocnici a na nemocniční lůžko byl poté upoután až do září 2013, kdy v důsledku prosincového úrazu zemřel.

„Po celou dobu hospitalizace dýchal pouze s podporou plicní ventilace, nebyl schopen přijímat potravu ústy, živen byl pouze nitrožilně, neudržel moč ani stolici, měl zavedený permanentní močový katetr, měl ochrnuté pravostranné končetiny. Vědomí měl sice zachovalé, avšak nemluvil a nerozuměl," popisuje obžaloba.

Pojišťovně dluží přes milión

„Pražský městský soud obžalovaného Mokriše letos v květnu nepravomocně odsoudil za těžké ublížení na zdraví k trestu odnětí svobody v trvání 14 roků," řekla mluvčí instituce Markéta Puci. Muž si má trest podle verdiktu odpykat v nejpřísnějším typu věznice, navíc má pojišťovně uhradit léčbu zraněného 1,3 miliónu korun.

Rozsudek nyní přezkoumá odvolací vrchní soud. Už v 90. letech soudní znalci uváděli, že Mokriš je agresivní a egocentrický. Tehdy navíc trpěl alkoholismem ve třetím stadiu. Experti ale věřili, že vzhledem k jeho dobré inteligenci je možné, aby se začlenil zpět do společnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám