Hlavní obsah

Plzeňský expolitik nekradl, rozhodl soud. Už potřetí

– Plzeň
Právo, Ivan Blažek

Nevinen. Nevinen. Nevinen. Nekonečná kauza bývalého náměstka plzeňského primátora Petra Runda (tehdy za ODS), který měl údajně obrat občanského aktivistu o fotoaparát, skončila ve čtvrtek 7. srpna již potřetí stejným výsledkem - podle soudkyně Městského soudu v Plzni Kateřiny Kubiasové se čin nepodařilo prokázat.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Petr Rund se svojí obhájkyní u čtvrtečního jednání Městského soudu v Plzni.

Článek

Rund slyšel osvobozující rozsudek poprvé už v roce 2012, krajský soud ale celou věc vrátil zpět. A stejně se zachoval i po verdiktu vyneseném loni, to už ale kauzu převzala jiná soudkyně. Ani nyní není rozsudek pravomocný - žalobce se na místě odvolal.

Spor odstartoval už před Vánoci roku 2011. Mladíci Jakub Jahl a Václav Rais postávali před plzeňskou radnicí a rozdávali letáky. V nich upozorňovali na blog, v němž Rais nelichotivě popisoval stáž v Rundově kanceláři.

Podle jejich verze měl politik Raise odvést do své kanceláře, kde mu údajně vyhrožoval, aby blog smazal. Jahl, který byl venku, chtěl Runda při odchodu z radnice natočit na fotoaparát. „Vyšel ven a vytrhl mi ho,“ vypověděl Jahl.

Uškodil mu posudek 

Náměstek měl poté nastoupit do auta. „Řekl, že fotoaparát vrátí na konci školního roku. A pak, že si pro něj máme přijít příští den,“ popsal svoji verzi příběhu Rais. Poté oba aktivisté na náměstka podali trestní oznámení.

Petr Rund opakovaně rezolutně odmítal, že by měl s fotoaparátem cokoliv společného. Raisovi a především Jahlovi uškodil posudek soudní znalkyně z oboru klinické psychologie. Podle ní má tendence ke zkreslování skutečností a jako svědek je nespolehlivý.

Státní zástupce Filip Kadečky ale oba svědky považuje za hodnověrné, k obvinění Runda podle něj neměli motivaci. To obhájkyně striktně odmítla: „Byli to političtí aktivisté a netajili se záměrem mu (Rundovi pozn. red.) uškodit.“

Bártova hra?

Sám Rund ve své závěrečné řeči uvedl, že Rais byl aktivním členem Strany zelených a Jahl podporoval Věci veřejné. „Vít Bárta jeho aktivitu ocenil finančně. Bártovy aktivity měly rozložit struktury na radnici a tato byla jedna z nich,“ prohlásil Rund.

Na radnici skončil Petr Rund po sedmi letech v lednu letošního roku, kdy jej odvolali zastupitelé, a to především kvůli prodražující se stavbě nového plzeňského divadla. „Nejsem šest měsíců v politice a jsem daleko šťastnější, zdravější a jen mi to prospívá,“ řekl devětatřicetiletý Rund, který je vlastníkem i jednatelem jednoho z internetových obchodů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám