Hlavní obsah

První smrtící střela proletěla dveřmi, vypověděla matka zastřelené žákyně z Raškovic

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Děsivé podrobnosti k dvojnásobné vraždě, která loni otřásla obcí Raškovice na Frýdecko-Místecku, vyplynuly na povrch ve středu během výslechu matky zastřelené dívky. Útok zhrzeného učitele, kterému dala dívka košem, trval několik minut.

Foto: Aleš Honus, Právo

Ondřej Dlouhý je obviněn z dvojnásobné vraždy v Raškovicích na Frýdecko-Místecku.

Článek

Muž nejprve střílel do oken domu, potom v přízemí na dívčiny prarodiče, zastřelil jejího dědečka a postřelil babičku. Nakonec se snažil probourat v horním patře do ložnice, kde se dívka a matka zabarikádovaly.

To jim ale nepomohlo a útočník dosáhl svého. Dívku nejprve zasáhl střelou, která prošla dveřmi, a pak ještě v ložnici několika ranami do hlavy.

Jednatřicetiletý učitel Ondřej Dlouhý se s žákyní frýdecko-místecké školy, kde učil, začal stýkat na začátku uplynulého školního roku. Jak vypověděla u soudu její nevlastní matka, všechno začalo tím, že ji jednou odpoledne pozval do svého kabinetu ke sledování televize.

Dívka pozvání přijala a poté se setkali ještě několikrát – údajně i na půdě školy, kde spolu pravděpodobně kouřili marihuanu.

Chtěla to ukončit

Studentka se matce svěřila, že se s učitelem stýká. Maminka ji totiž přistihla, jak s ním komunikuje prostřednictvím Facebooku. „Vysvětlovala jsem jí, že to není vhodné,“ vypověděla u soudu matka zastřelené studentky.

Kontakty s učitelem se poté rozhodla studentka ukončit. Obnovila totiž vztah se svým bývalým přítelem a učiteli následně opakovaně oznámila, že už s ním nechce nic mít. Ten se ale nechtěl dívky vzdát a začal mít navíc obavu z prozrazení a ohrožení své profesní kariéry i manželství.

Začal přemýšlet o tom, že dívku usmrtí. Když mu pak na chodbě školy před několika spolužačkami důrazně řekla, že si nepřeje, aby se spolu stýkali, rozhodl se jednat.

Říkal, že to snad není pravda, že dcera ještě žije, že je snad nesmrtelná
matka zastřelené žákyně

Přijel do Raškovic, kde dívka bydlela se svými nevlastními rodiči a prarodiči, a počkal si tam na ni. Zároveň informoval svou manželku, že je v Raškovicích a rozhodl se ukončit svůj život. Ta se za ním rozjela, aby mu v jeho úmyslech zabránila, to se jí ale nepodařilo.

Muž začal nejdříve střílet na studentku na zahradě, kde ji zahlédl, a poté, co vběhla dovnitř, střílel i do oken.

„Běžely jsme do horního patra, kde jsme se zamkly a následně jsme se zabarikádovaly v ložnici. Slyšely jsme spoustu výstřelů. Nakonec se mu podařilo dostat až nahoru. Říkal, že mu zničila život a on ji zničí také. Dcera řekla, že bychom se měly někam schovat, protože může prostřelit dveře. V tu chvíli zazněl výstřel a dcera upadla na zem,“ řekla matka u soudu.

Říkala jsem mu, že je už mrtvá, ale on na ni přesto vystřelil ještě jednou
matka zastřelené žákyně

Pak začala dceři poskytovat první pomoc a okamžitě volala záchranku. „Tušila jsem, že je vše ztraceno. Pak jsem slyšela další výstřel, telefon mi vypadl z rukou. Učitel říkal, že to snad není pravda, že dcera ještě žije, že je snad nesmrtelná. Říkala jsem mu, že je už mrtvá, ale on na ni přesto vystřelil ještě jednou,“ řekla.

Pak už jen čekala na příjezd policie a ptala se muže, proč to udělal a čím mu dcera ublížila. „Nijak na to nereagoval. Působil dojmem klidného člověka, který splnil svůj úkol. Říkal, že počká, až přijede policie, prý se od nich nenechá někde nahánět,“ uzavřela svou výpověď. Muž nakonec odešel na autobusovou zastávku, kde ho zadržela zásahová jednotka.

Hlavní líčení se střelcem z Raškovic bude pokračovat následující dny výpověďmi dalších svědků a soudních znalců. Rozsudek by mohl být vynesen v příštím týdnu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám