Hlavní obsah

Vraždu měl maskovat výbuchem, na sporáku ale jeho DNA nenašli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem

Znaleckými posudky a čtením důkazů pokračovalo ve středu u Krajského soudu v Ústí nad Labem hlavní líčení s Jaroslavem Šípkem, který čelí obžalobě z vraždy a obecného ohrožení. Podle žalobce 32 bodnými ranami zabil loni na konci února na ústeckém sídlišti Dobětice otce své bývalé partnerky. Vraždu chtěl maskovat výbuchem plynu.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Obžalovaný Jaroslav Šípek

Článek

Znalkyně z kriminalistického ústavu Dagmar Nováková u soudu hodnotila otisky nohou, které kriminalisté našli v krvi na místě činu. Nevyloučila, že mohly patřit Šípkovi, zároveň ale upozornila na to, že stopy byly neúplné a nebylo možné s jistotou říct, že obžalovanému skutečně patří.

Motivem vraždy měla být podle kriminalistů msta. Žena si našla jiného přítele a od Šípka se chtěla i s jejich třemi dětmi odstěhovat. Podle státní zástupkyně Hany Řehákové zasadil Šípek muži 32 bodných ran do zad, hrudníku a hlavy, kvůli nimž muž zemřel.

Dozvěděl jsem se, že má jiného chlapa, tak jsem jí řekl, aby vypadla
obžalovaný

Pak prý Šípek naplno pustil všechny čtyři hořáky plynového sporáku. "Úmyslně ucpal potrubí odsavače umístěného přímo nad plynovým sporákem dvěma kusy hadrů a zapnul elektrickou mikropájku, kterou umístil na kraj linky přímo ke sporáku. K výbuchu nebo požáru nedošlo pouze z důvodu nedostatečného iniciačního zařízení," řekla už dříve Řeháková.

DNA se nenašla

Kriminalisté upozorňovali na to, že následky výbuchu v sedmipatrovém panelovém domě by byly fatální.

Podle výsledků genetického zkoumání se Šípkova DNA nenašla ani na vypínačích plynového sporáku, ani na hadru, kterým podle obžaloby ucpal digestoř. Obžaloba se opírá mimo jiné o Šípkovy pachové stopy nalezené v bytě zavražděného. Ty se na sporáku i na hadrech, kterými byla ucpaná digestoř, našly.

Vražednou zbraň kriminalisté nenašli. Šípek obvinění od počátku odmítá. "Já jsem to neudělal, neměl jsem k tomu důvod, neměl jsem s ním žádné spory," řekl Šípek u soudu.

Připustil, že s dcerou zavražděného měl dlouhodobě problémy. "Dozvěděl jsem se, že má jiného chlapa, tak jsem jí řekl, aby vypadla. Naštvalo mě, že se chce odstěhovat do Prahy, nemohl bych vídat děti," uvedl.

S partnerkou se pohádal v ten večer, kdy se stala vražda. Soud bude pokračovat výslechem znalce z oboru psychologie. "Čekáme ještě na znalecký posudek, který zhodnotí pachové stopy," řekla předsedkyně senátu Jana Kurešová s tím, že rozsudek by měl padnout na konci září.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám