Hlavní obsah

Lamákem kradli auta, betonem se dostávali do obchodů

Právo, Jan Trojan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Policisté obvinili dva muže ve věku 30 a 35 let, jejichž doménou byly krádeže a vykrádání automobilů, vloupali se ale také do čerpacích stanic nebo obchodů. Šéf jihomoravské kriminálky Antonín Hrdlička ve středu informoval, že jsou stíháni za 62 případů, nevylučuje další rozšíření jejich obvinění. Oba jsou ve vazbě, hrozí jim až osm let vězení.

BEZ KOMENTÁŘE: Vloupačka do čerpací stanice ve Vyškově z kamerového systému.

 
Článek

Celkem odcizili podle kriminalistů za více než čtvrt roku dvaadvacet aut a do osmadvaceti se vloupali, způsobili škodu za více než dva milióny korun. V galérce se mohou „pochlubit“ jednou z největších sérií vloupání. Působili většinou na území Jihomoravského kraje, méně pak v Olomouckém a na Vysočině.

Většinou si vybírali auta Škoda Octavia první řady a starší vozy zn. Volkswagen Golf, protože byli vybaveni tzv. lamákem a krabičkou právě pro tyto typy aut. Lamák, přezdívaný také polský klíč, je nástroj ve tvaru originálního klíče vyrobený z kvalitní oceli. Používá se ke strhání stavítek uvnitř zámku.

Foto: Jan Trojan, Právo

Antonín Hrdlička ukazuje tzv. krabičku (vlevo) a lamák.

„Lamák vypadá neprofesionálně, ale je velmi funkční při lámání zámků dveří i spínacích skříněk. A krabička slouží k odblokování imobilizéru a ke spouštění řídicí jednotky, aby mohli odjet. Oficiálně se nevyrábí, někteří koumáci to ale dovedou. Na černém trhu lze koupit zhruba za 5000 korun. První krabičky se k nám dostaly z jiných zemí. Na odblokování druhé řady octavií by již nestačily,“ řekl Právu Hrdlička.

Hod kamenem i betonem

„Ukradená auta střídali zhruba po třech dnech, aby zamezili odhalení. Většinu jsme již našli a vrátili majitelům,“ dodal Hrdlička.

Foto: Jan Trojan, Právo

Malá ukázka kontrabandu: Navigace, autorádio, střední panel s navigací

Do vozidel i provozoven se dostávali hrubě, použili kámen, kus betonu i sekyru. V autech brali především elektroniku – navigaci, mobilní telefony, autorádia i střední panely s navigací, nepohrdli ani nářadím a kufříky se zbožím k reklamnímu předvádění.

Byli aktivní, konkrétně v průběhu jedné noci v Blažovicích na Brněnsku a okolí vykradli osm automobilů. Jindy ukradli legendární Velorex, patrně na objednávku, obratem jej prodali, kriminalisté ho už zajistili a vrátili majiteli. V obchodech a čerpacích stanicích brali hlavně cigarety a alkohol, k benzínce ve Vyškově se vrátili po dvou dnech, dovnitř se opět dostali rozbitou výlohou.

Zadrženi byli na konci dubna při pokusu o další krádež. Oba byli již trestáni za majetkovou trestnou činnost, mladší utrácel peníze na automatech, starší je částečně závislý na drogách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám