Hlavní obsah

Tykač o majetek nepřijde, postavil se za něj Nejvyšší soud

Brno

Nejvyšší soud (NS) zamítl stížnost ministryně spravedlnosti Heleny Válkové v neprospěch miliardáře Pavla Tykače ohledně zajištění jeho majetku. Tykač je obviněn z vytunelování CS Fondů. Vrchní soud v Praze zamítl zajištění jeho majetku jakožto náhradní hodnoty za výnos z trestné činnosti. S tím Válková nesouhlasila a obrátila se na NS.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pavel Tykač

Článek

Soud projednal její stížnost v neveřejném jednání a odůvodnění svého rozhodnutí dosud nesdělil účastníkům řízení, řekl mluvčí soudu Petr Knötig. Proto zatím verdikt nebude komentovat.

Vrchní soud v Praze zamítl zajištění Tykačova majetku tím, že zrušil usnesení dozorujícího žalobce o zajištění jeho majetku jakožto náhradní hodnoty za výnos z trestné činnosti. S tím se ale neztotožnila ministryně spravedlnosti a podala v neprospěch Tykače stížnost pro porušení zákona. Podle ní pražský vrchní soud nepostupoval ve věci v souladu s trestním řádem.

Nejvyšší soud ale dospěl k opačnému závěru. "Je tomu totiž přesně naopak, neboť stížnostní soud (Vrchní soud Praha) se problematikou zajištění důsledně zabýval v celé její šíři, o čemž svědčí obsáhlé odůvodnění jeho jednotlivých rozhodnutí," uvedl Knötig.

Stěžovala si i Benešová

Nejvyšší soud letos v březnu podobnou věc už řešil. Konstatoval, že Vrchní soud v Praze nechyboval, když odmítl zajistit Tykačův majetek kvůli kauze vytunelovaných CS fondů.

Na Nejvyšší soud se už v lednu obrátila tehdejší ministryně spravedlnosti Marie Benešová (ČSSD) se stížností v Tykačův neprospěch, podle ní byly zákonné důvody pro zajištění Tykačova majetku. Nejvyšší soud ale její stížnost zamítl. Válková podala stížnost znovu s tím, že v kauze jsou nové důkazy, které musí NS zhodnotit. Svoji stížnost opírala i o výsledky šetření Nejvyššího státního zastupitelství, z nichž vyplývá, že Tykač měl z posuzované trestné činnosti obdržet podíl zhruba 341,7 miliónu korun.

Z fondů zmizela miliarda

Z CS Fondů zmizela v 90. letech více než miliarda korun. Majetek v těchto třech fondech spravovala skupina Motoinvest, Tykač byl jejím ředitelem. Protože byl podezřelý z uvedených machinací, policie se loni v červenci rozhodla zabavit část jeho majetku. Šlo o nemovitosti zhruba za 100 miliónů korun a bankovní účty, na nichž měl statisíce korun.

Tykač se kvůli tomu obrátil na Vrchní soud v Praze, který loni v srpnu rozhodnutí o zabavení jeho rozsáhlého majetku zrušil s argumentem, že o spáchání trestného činu Tykačem nejsou věrohodné a spolehlivé důkazy. Tykač obvinění z vytunelování CS Fondů opakovaně odmítl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám