Hlavní obsah

Lupič ve směnárně útočil voňavkou, přepadený se bránil mopem

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Spíše jako kabaretní vystoupení než opravdový zločin vypadalo přepadení směnárny v centru Prahy. Lupič totiž na směnárníka útočil igelitkou, v níž měl voňavku ve skle, nebojácný přepadený ale atak odrazil za pomoci násady od mopu. Za zpackanou loupež dostal útočník 2,5 roku vězení, které mu potvrdil Nejvyšší soud (NS).

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Přepadení se odehrálo loni 5. září. Do směnárny v půl třetí ráno vstoupil útočník a požadoval vydání peněz, přitom hrozil fyzickým napadením a rozbitím zařízení směnárny. Směnárník ale nehodlal dát kůži lacino a chopil se mopu.

V následné strkanici dostal přepadený po hlavě igelitkou, v níž útočník nesl skleněnou lahev s parfémem. Úder voňavkou do hlavy si naštěstí nevyžádal žádné vážnější poranění a zápolící dvojici od sebe nakonec odrhli strážníci.

Pražské soudy následně útočníka potrestaly 2,5 roku vězení a k tomu přidaly trest propadnutí věci – igelitové tašky a lahve parfému. V dovolání k NS útočník namítal, že do směnárny si šel jen rozměnit dvacetidolarovou bankovku, přičemž byl zcela nečekaně napaden směnárníkem. Tvrdil také, že směnárník nerozumí pořádně česky, a proto při soudním přelíčení nevěděl, na co se ho vlastně soudci ptají.

„NS nemá pochybnosti o správnosti zjištěného skutkového stavu, neboť je zcela nelogický závěr, který prosazuje obviněný, že si pouze šel rozměnit bankovku do směnárny a na tomto základě ho zcela bezdůvodně napadl směnárník. Navíc v okamžiku zadržení, ke kterému došlo bezprostředně po činu, nebyly u obviněného nalezeny žádné bankovky, tedy ani v podobě bankovek dolarových,“ konstatoval senát v čele s Ivo Kouřilem, když dovolání odmítl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám