Hlavní obsah

Za řádění násilníků ve Strýčkovicích může padnout až desetiletý trest

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Až na deset let mohou skončit ve vězení David a Radek Matušovi za březnové řádění ve Strýčkovicích na Domažlicku. Dvojice Romů ve věku 20 a 34 let tehdy zaútočila dlažebními kostkami na sousedy ve snaze je zastrašit, aby nesvědčili u soudu proti jejich příbuzným.

Foto: Patrik Biskup, Právo

David Matuš.

Článek

Státní zástupce podal původně obžalobu k domažlickému okresnímu soudu pro trestné činy nebezpečné vyhrožování, výtržnictví a poškozování cizí věci s maximální trestní sazbou do tří let. Vrchní soud v Praze ale nyní věc přikázal projednat Krajskému soudu v Plzni s tím, že by jednání obžalovaných mohlo být posouzeno jako pokus těžké újmy na zdraví.

BEZ KOMENTÁŘE: Matušovi ze Strýčkovic před soudemVideo: Patrik Biskup, Právo

„Vrchní soud nám věc přikázal jako soudu věcně a místně příslušnému. V úvahu totiž připadá přísnější právní kvalifikace,“ potvrdila Právu mluvčí Krajského soudu v Plzni Alexandra Vaňková.

Vyběhli jsme z domu na dvorek a schovali se do garáže. Kostky nám svištěly kolem hlav.
svědek

Podle obžaloby obvinění muži vyzbrojení nožem vnikli na sousedův pozemek a do oken mu začali házet dlažební kostky a kameny. Majitel domu společně s dalším příbuzným se schovali v garáži. Útočníci jim pak vyhrožovali, že je zabijí a useknou jim hlavy.

Poškozený měl ochranu 

„Poškozený ze strachu o svůj život a život svých blízkých musel na svoji obranu použít pušku. Až poté obvinění svého jednání zanechali a opustili pozemek,“ uvedla státní zástupkyně v obžalobě s tím, že dvojice způsobila škodu za desítky tisíc korun.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Ladislava Matuše se po dechové zkoušce snaží uklidnit obhájci

Po útoku tehdy policie poskytla jednomu z poškozených krátkodobou ochranu. „V půl jedenácté v noci jsem uslyšel řinčení skla. Dva cikáni z vedlejšího baráku se hnali ulicí, házeli do oken kameny a křičeli jako rozzuřená zvěř. Zavolali jsme policii a ta je zahnala zpátky,“ líčil tehdy Právu napadený svědek.

Podle něho po odjezdu policejní hlídky zaútočila dvojice znovu, a to s daleko větší intenzitou. „To už vzduchem létaly dlažební kostky. Vyběhli jsme z domu na dvorek a schovali se do garáže. Kostky nám svištěly kolem hlav, z oken se sypalo sklo. Šlo opravdu o život, takhle jsem se nikdy nebál,“ pokračoval muž s tím, že do pěti minut přijeli znovu strážci zákona a útočníky sebrali.

Domažlický soud v dubnu potrestal dva členy romského klanu ze Strýčkovic za loňské napadení místního občana Jiřího Sýkory. Na dva roky poslal za mříže Ladislava Matuše, o 14 měsíců méně si odsedí jeho synovec David.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám