Hlavní obsah

Spor o autorství Klausovy amnestie se možná vyřeší dohodou

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Spor o autorství textu loňské amnestie exprezidenta Václava Klause by mohl skončit smírem. Bývalý hradní právník Pavel Hasenkopf se v pondělí u pražského městského soudu usnesl s právním zástupcem kanceláře prezidenta republiky Miloše Zemana a kancléře Vratislava Mynáře na tom, že se pokusí o mimosoudní dohodu. Hasenkopf popírá tvrzení Hradu, že byl autorem amnestie, a podal proto žalobu na ochranu osobnosti.

Foto: koláž Novinky s použitím Právo a ČTK

Skuteční či domnělí autoři amnestie. Vlevo shora Václav Klaus, Pavel Hasenkopf, Zdeněk Koudelka, Ladislav Jakl a Petr Hájek.

Článek

Hasenkopf požaduje po prezidentovi 300 tisíc a po Kanceláři prezidenta republiky a Vratislavu Mynářovi dohromady 700 tisíc korun za výroky, kterými ho označili za spoluautora amnestie Václava Klause z 1. ledna 2013.

„Pokud bych byl autorem amnestie, tak tady dnes nejsme,” řekl Hasenkopf. „Když někdo tvrdí, že autorem jsem, je to stejné, jako by tvrdil, že pan prezident Miloš Zeman je autorem kupónové privatizace,” doplnil Hasenkopf.

Usnesli se na dohodě

Soudkyně Veronika Křesťanová případ nazvala 'sporem o popření otcovství', kdy dítětem je právě kontroverzní dokument. Soudkyně nejprve vyzvala obě strany ke smíru a dala jim krátkou přestávku na poradu. Hasenkopfův právník jí po přestávce sdělil, že by na dohodu mohli teoreticky přistoupit. „Dohodli jsme se, že se dohodneme,” shrnul Marek Nespal, právní zástupce žalované strany.

Případ je odročen na konec srpna, v mezidobí se obě strany pokusí dohodnout a vyřešit spor smírem.

Hasenkopf kromě finančního vyrovnání žádá o uvedení věci na pravou míru.

Skutečným autorem má být Zdeněk Koudelka

Zemanův kancléř Mynář označil Hasenkopfa jako jednoho ze spoluautorů amnestie, spolu s Ladislavem Jaklem a Petrem Hájkem. Zeman některé výroky převzal. Podle Hasenkopfa je hlavním autorem dokumentu právník Zdeněk Koudelka. Jméno mu měl mezi čtyřma očima sdělit Klausův tajemním Ladislav Jakl.

Právě Jakl prý požádal na podzim roku 2012 Hasenkopfa o přípravu návrhu amnestie. Koncem listopadu návrh vypracoval a odevzdal. V prosinci ale dal Jakl Hasenkopfovi k vyjádření jiný text, s nímž právník nesouhlasil. Finální verzi dokumentu považuje Hasenkopf za velmi nekvalitní.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám