Hlavní obsah

Za brutální napadení kadeřnice polenem si mladík odsedí o tři roky méně

Novinky, bad
Praha
Aktualizováno

Za surové napadení hořické kadeřnice si Lukáš Nečesaný (22) odsedí třináct let. Vrchní soud v Praze ve středu zmírnil 16letý rozsudek, který nad Nečesaným vynesl Krajský soud v Hradci Králové. Trest je nižší kvůli tomu, že kadeřnice útok přežila.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Lukáš Nečesaný u hradeckého soudu.

Článek

Krajský soud v Hradci Králové Nečesaného poslal do vězení už dvakrát. Nejprve jej v lednu letošního roku odsoudil k 16 letům vězení. Vrchní soud v Praze tento rozsudek v neveřejném zasedání zrušil a vrátil zpět k novému projednání. Druhý verdikt padl před dvěma měsíci a zněl také na 16 let.

Předseda senátu odvolacího soudu Jiří Lněnička zdůvodnil rozhodnutí tím, že jej kadeřnice bezpečně poznala: „Poškozená řekla, že pak vstoupil takový 'študáček gympláček'. Ať se na nás pan obžalovaný nezlobí, ale takovému popisu odpovídá právě on,” uvedl Lněnička.

Mírnější trest odůvodnil nedokonanou vraždou. „Na místě je uložení trestu pod spodní hranicí sazby. Původní trest je sice u spodní hranice, ale tam se předpokládá, že následovala smrt. Což v tomto případě nenastalo,” uzavřel odůvodnění rozsudku předseda senátu. Rozsudek je pravomocný, možné je jen dovolání k Nejvyššímu soudu.

„Jasně, že se dovolám. Trvám na své nevinně,” řekl Nečesaný, když ho od soudu odváděla eskorta. Jeho otec vyslechl rozsudek s obličejem v rukách.

Vzal peníze a utekl

K tragédii došlo loni v únoru v podvečer v Hořicích na Jičínsku. Nečesaný přišel do kadeřnictví krátce před zavírací dobou. V kadeřnictví napadl polenem ženu, která zrovna zavírala, vzal jí z kabelky deset tisíc korun a odešel. Sám Nečesaný přiznal, že v inkriminovanou dobu skutečně v kadeřnictví byl, zbytek je ale prý výmysl. „Ona mne však odmítla s tím, že už zavírá. Proto jsem se otočil a šel domů. V kadeřnictví jsem byl pouze ve vstupní chodbičce, a to celkem asi 20 sekund,“ uvedl Nečesaný u hradeckého soudu. Policii obvinil z toho, že hledala důkazy proti němu, místo aby šla po pachateli.

Přísahám Bohu a na celou svoji rodinu, že něco takového jsem neměl zapotřebí.
obžalovaný

Obhájci obžalovaného Nečesaného v odvolání především zpochybňovali důkazy a výpověď napadené ženy. „Poškozená uvedla, že se při útoku vůbec nebránila, přesto měla ulámaných osm nehtů. Já sám nalepovací nehty nemám, ale ptal jsem na ně žen kolem sebe. Osm nalepovacích nehtů není úplně jednoduché odlomit, takže k zápasu muselo dojít, což jenom dokazuje amnézii poškozené,” řekl jeden z advokátů.

Nečesaný přísahal Bohu i na rodinu

Dále obhájci soudu připomněli, že pachové stopy se při prvním ohledání neshodovaly s pachovým vzorkem Nečesaného, stejně jako jeho otisky s otisky nalezenými na místě činu. Důležitým důkazem by měl být i čas, v který se Nečesaný přihlásil doma na chat na Facebooku, asi deset minut po útoku na kadeřnictví. „Pane předsedo, já sám jsem byl na tom místě. To by musel lítat, aby to stihl domů,” přesvědčoval soud Nečesaného advokát.

Nečesaný dostal nakonec prostor k závěrečnému slovu. Oslovil soud s tím, že jednou z jeho posledních nadějí. „Něčeho tak odporného bych se nikdy nedopustil. Když mi řekla, že zavírá, řekl jsem jí, že přijdu zítra, pozdravil jsem a odešel. Různí lidé řeší problémy různými způsoby. Já je vždy řešil s rodinou, bez násilí,” pronesl Nečesaný.

Podáme stížnost na inspekci. Trestní oznámení budeme podávat na vyšetřující policisty a dozorující státní zástupkyni.
otec obžalovaného

Závěrem poděkoval své rodině a přátelům za neutuchající podporu a předem poděkoval soudu za co možná největší objektivitu při posuzování. „Přísahám Bohu a na celou svoji rodinu, že něco takového jsem neměl zapotřebí,” dodal dvaadvacetiletý student, který je již šestnáct měsíců ve vazbě.

Prokurátorka: Důkazy jsou dostatečné

Podle státní zástupkyně byla Nečesaného vina prokázána dostatečně. Hlavním usvědčujícím důkazem byla výpověď napadené ženy. Uvedla, kdo a jak ji napadl. „Domnívám se, že důkazy, tak jak byly obstarány a hodnoceny, do sebe zapadají,“ uvedla prokurátorka. Připomněla také, že odvolací soud nemá žádné zákonné prostředky, aby zasahoval do hodnocení důkazů provedeného soudem prvního stupně. „Trest je citelný, ne však nepřiměřený, vzhledem ke způsobu provedení útoku,“ dodala státní zástupkyně.

Nečesaného otec Luděk, ředitel liberecké nemocnice, naopak upozornil, že žena jeho syna nepoznala během fotorekognice a tedy ho ani neidentifikovala jako pachatele.

„Podáme stížnost na Generální inspekci bezpečnostních sborů. Trestní oznámení budeme podávat na vyšetřující policisty a dozorující státní zástupkyni. Kdo byl dnes u soudu a viděl nahrávku z rekognice, viděl, že to bylo více než směšné, více než účelové,“ řekl novinářům po lednovém rozsudku Luděk Nečesaný.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám