Hlavní obsah

Policista na vozíčku měla být legrace, řekl Čtvrtníček u soudu, který řeší infarkt při natáčení

Novinky, bck
Praha
Aktualizováno

Petr Čtvrtníček a Jan Potměšil se ve středu poprvé sešli u Obvodního soudu pro Prahu 6 kvůli natáčení charitativního klipu pro Konto Bariéry. V policejních uniformách zastavovali řidiče, z nichž jeden ovšem nevěděl, že jde o natáčení, a zkolaboval. Potměšil při výpovědi uvedl, že je mu líto, co se stalo. Prý ale plnil scénář a netušil, že lidé nepoznají, že není skutečný policista.

Foto: Petr Horník, Právo

Herci Petr Čtvrtníček a Jan Potměšil u Obvodního soudu pro Prahu 6.

Článek

Podle znaleckého posudku byl řidič, který zkolaboval, rizikovým pacientem a k infarktu mohlo dojít i při jiných situacích, jako je třeba velká fyzická zátěž. Podíl stresu byl v tomto případě klíčový. Muž se už před natáčením léčil se srdcem, podstoupil dokonce operaci aorty. Událost prý odkryla závažnost zdravotní situace pacienta, která mohla jindy skončit fatálně. Řidiči na místě poskytl první pomoc rekvizitář České televize Miloš Farský. V současnosti je poškozený v trvalém invalidním důchodu.

„Nenapadlo mě, že by to mohlo mít takové důsledky, a je mi to velice líto,“ řekl u soudu Potměšil. Plnil prý pouze úkoly dané scénářem, podle kterého měli s Čtvrtníčkem v policejních rekvizitách včetně vozidla zastavovat nic netušící řidiče a hrát si na dopravní kontrolu. K řidičům nejdřív přistupoval Potměšil na invalidním vozíku. Čtvrtníček přišel na scénu později o berlích.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Petr Čtvrtníček a Jan Potměšil jako policisté v klipu Konta BariéryVideo: Česká televize

„Myslím, že hlídka musí splňovat určité zdravotní parametry, a to by se neslučovalo s tím, že je na vozíku. Proto mělo být lidem jasné, že se nejedná o skutečné policisty,” konstatoval Potměšil.

Nikdo nám neřekl, že děláme něco nezákonného.
producent Jiří Kounický

Autorem nápadu scénky je Petr Čtvrtníček. „Myslel jsem, že když vyleze policista-vozíčkář, bude všem jasné, že je to legrace,“ vypověděl herec. Řidič ale prý ze začátku nepoznal, že se jedná o natáčení skrytou kamerou, myslel si, že jde o skutečnou policejní kontrolu. „Když jsme mu řekli, že je to skrytá kamera, ulevilo se mu a usmál se,“ doplnil Čtvrtníček.

Měli všechna povolení

Producent Jiří Kounický získal pro natáčení veškerá povolení. Věděla o tom prý Městská část Prahy 6, technická správa komunikací, policie a její tiskové oddělení. Na místo přijela dokonce policejní hlídka.

„Nikdo nám neřekl, že děláme něco nezákonného,“ řekl producent Jiří Kounický. Uniformy měli herci zapůjčené z rekvizitáře České televize. Automobil měl na sobě připevněné magnety, takže připomínal policejní auto. Jeho majitel Miroslav Hlinecký uvedl, že se jedná o vozidlo pro filmové účely.

Foto: repro ČT

Záběr ze scénky, při které herci Petr Čtvrtníček a Jan Potměšil v přestrojení za policisty zastavovali řidiče. Klip vznikl pro pořad České televize Možná přijde i charita aneb Pomáhej s humorem.

Klip na podporu Konta Bariéry vznikl v srpnu 2012, natáčelo se v pražské Papírenské ulici. Čtvrtníček a Potměšil na sobě měli uniformy a zastavovali řidiče, kteří si mysleli, že jde o skutečnou silniční kontrolu. Nakonec se jim herci představili a zeptali se, jestli nechtějí přispět na Konto Bariéry. Natáčení se zúčastnil i předem domluvený, dnes již zesnulý herec Jan Kašpar, který byl také na invalidním vozíku.

Foto: Petr Horník, Právo

Herci Petr Čtvrtníček a Jan Potměšil u Obvodního soudu pro Prahu 6.

Za poškození cizích práv a přisvojení pravomoci úřadů soud už všem uložil ve zkráceném řízení tresty půl roku až jeden rok s podmíněným odkladem na dva roky. Advokáti ale podali odpor a soud tak musel nařídit hlavní líčení, které bude pokračovat 19. srpna.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám