Hlavní obsah

Primátora Thomu budou zřejmě soudit v Budějovicích

Právo, Pavel Orholz

Přestože předsedkyně senátu Krajského soudu v Českých Budějovicích Olga Smrčková odeslala kauzu primátora Českých Budějovic Juraje Thomy (Hnutí občané pro Budějovice) k Vrchnímu soudu v Praze, aby případ dostal jiný soud kvůli možné podjatosti, spis se vrátil zpět do Českých Budějovic. Primátor, který je obžalovaný ze zneužití pravomoci úřední osoby, tak zřejmě bude souzen v Českých Budějovicích. Tam osobně zná krajského státního zástupce Petra Duška a jedním z přísedících soudců je bývalý primátor města Miroslav Tetter. Ten by měl být v případu vyslechnutý jako svědek.

Foto: Petr Horník, Právo

Juraj Thoma

Článek

„Zatím mohu pouze potvrdit, že se spis v této kauze vrátil zpět ke krajskému soudu,“ sdělila Právu Olga Smrčková. Důvody, proč se tak stalo, zatím nezná. Už dříve však upozornila na to, že přísedícím u soudu je Miroslav Tetter, který má být v kauze jedním ze svědků.

„Jestliže v řízení vystupuje osoba se vztahem k příslušnému soudu, může to vyvolat určitou pochybnost o jeho nestrannosti. Jeden z hlavních svědků v této trestní věci je kolegou nejen soudkyně příslušné k projednání obžaloby, ale i všech v úvahu přicházejících přísedících soudců přidělených k rozhodování na trestním úseku,“ uvedla už dříve předsedkyně senátu.

Upozornila, že Tetter je sice vyloučen z projednávání trestní věci Thomy, je ale v pravidelném kontaktu s ostatními přísedícími, kteří při rozhodování senátu mají stejný hlas jako soudce z povolání.

Problémy kvůli nadhodnocené zakázce

Na Thomu podal státní zástupce obžalobu letos v březnu. Viní ho ze zvlášť závažného zločinu zneužití pravomoci úřední osoby. Primátor měl v roce 2010 bez řádného výběrového řízení a posvěcení radou města podepsat s firmou Bit Servis dodatek ke smlouvě o dodávce výpočetní techniky za 37 miliónů korun. Podle znalců byla zakázka nadhodnocená o téměř devět miliónů korun, o které tak město přišlo.

Juraj Thoma působil v minulosti v ODS a od roku 2006 je primátorem Českých Budějovic. V červnu 2010 ho občanští demokraté kvůli vnitrostranickým sporům odvolali z funkce. Thoma následně založil nové hnutí, na podzim roku 2010 zvítězil v komunálních volbách a stal se primátorem.

Reklama

Výběr článků

Načítám