Hlavní obsah

Policisté znají přibližnou podobu muže, který v Olomouci útočil na ženy

Právo, Miloslav Hradil
Olomouc

Policisté již vědí, jak zhruba vypadá muž, který poslední červnovou neděli postupně zaútočil v Olomouci na dvě ženy, které chtěl znásilnit. Byl vypracován jeho identikit a kriminalisté se ve čtvrtek obrátili na veřejnost s výzvou o spolupráci při pátrání po násilníkovi.

Foto: Policie ČR

Identikit násilníka

Článek

K prvnímu útoku došlo 29. června krátce po 15. hodině na cyklostezce vedoucí k obchodnímu centru Olomouc City. Muž tu napadl mladistvou dívku, která šla pěšky od ulice Křelovská. Útoku se ubránila a ke znásilnění nedošlo.

Násilník pak opět zaútočil kolem 19.10 hodin, tentokrát na asfaltové cestě mezi poli v olomoucké městské části Nedvězí, vedoucí souběžně s R46.

„Osmatřicetiletá žena běžela po cestě a v protisměru potkala muže jedoucího na jízdním kole tzv. „ukrajině“ červenooranžové barvy s řídítky mírně do U. Ve chvíli, kdy se míjeli, si muž natahoval přes obličej z krku nějakou černou látku, pravděpodobně šátek. Následně uslyšela ránu, a když se ohlédla, uviděla stejného muže, jak běží směrem k ní. Muž něco vykřikl a žena se před ním dala na útěk a volala o pomoc. Pachatel ženu nedoběhl,“ řekla Právu už dříve policejní mluvčí Marie Štrbáková.

„Vyzýváme případné svědky, kteří by pachatele podle identikitu poznali, aby kontaktovali policii buď prostřednictvím linky 158, nebo na telefonu 974 766324. Mohou také využít e-mailovou adresu: ol.skpv.ook.podatelna@pcr.cz,“ sdělil Právu ve čtvrtek policejní mluvčí Josef Bednařík.

Hrozí mu až deset let

Pachatelem je podle něj muž s opálenou pletí ve věku asi 25 až 30 let, vysoký zhruba 185 cm, atletické postavy. Má krátké, tmavohnědé až černé vlasy, výrazné lícní kosti a výrazné velké tmavé oči.

V prvním případě byl oblečen do hnědého trika s krátkým rukávem bez obrázku a tříčtvrtečních kalhot v barvě šedobílé, maskáčového typu. Triko i kalhoty byly značně seprané a obnošené. Obutý byl do tmavých botasek.

V druhém případě si žena vybavila jen šortky vícebarevné a tričko nezjištěné barvy. Kolem krku útočníka zaregistrovala tmavou elastickou látku, zřejmě šátek. Na zádech měl batoh hnědočerné barvy.

Přestože nedošlo k újmě na zdraví obou napadených žen, hrozí muži v případě dopadení za spáchání zločinu znásilnění ve stadiu pokusu trest odnětí svobody v rozmezí od dvou do desíti let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám