Hlavní obsah

Chlípný lékař Barták u Nejvyššího soudu částečně uspěl, jeho případ se opět otevře

Právo, pko
Aktualizováno

Nejvyšší soud (NS) vyhověl dovolání lékaře Jaroslava Bartáka, potrestaného 14 lety vězení za sexuální násilí na asistentkách. Částečně zrušil rozsudek za sexuální násilí. Některé dílčí skutky znovu projedná Městský soud v Praze. Současně Nejvyšší soud vynesl verdikt 12 let v prokázaných případech.

Lékař Barták u Nejvyššího soudu částečně uspěl, jeho případ se opět otevřeVideo: Pavel Kozelka, Právo

 
Článek

Zrušená část případu se týká hlavně starších případů údajného znásilňování asistentek, ke kterým mělo dojít už před lety ve Spojených arabských emirátech, Itálii nebo Maroku. NS naopak neuvěřil tomu, že Barták je zcela nevinný, a potrestal ho za znásilnění několika žen 12 lety vězení.

Sliboval kariéru u filmu

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

V prvním případu se jednalo o osobní asistentku, které sliboval kariéru u filmu. Dívku už při pohovoru osahával, ona si to přesto nechala líbit, stejně jako pozvání na večeři, po které opět následovalo osahávání. Hned první den nástupu do práce si dívku posadil na klín a znovu ji osahával. Poté vzal asistentku do čajovny, kde jí do vína nasypal omamnou látku.

„Po požití nápoje se jí chtělo smát a spát, obviněný jí poté v kanceláři řekl, ať povleče gauč, že si chce lehnout, toho ovšem poškozená nebyla schopna. Pak měla výpadek paměti a vybavila si jen, že měla penis obviněného v ústech,“ konstatovala předsedkyně senátu Věra Kůrková.

Po tomto zážitku chtěla dát mladá žena výpověď, ovšem Barták jí začal vyhrožovat, že ji zničí. I proto kývla na společnou cestu do Karlových Varů. Hned po příjezdu na hotel ji však Barták donutil svléknout a přinutil ji k orálnímu sexu. Po těchto zážitcích se musela žena léčit s těžkými psychickými problémy.

Ve druhém případě NS uznal Bartáka vinným tím, že na večírku po natáčení filmu osahával jednu z hereček, lehl si na ni a snažil se jí dostat pod podprsenku a do kalhotek. „Poškozená s ním zápasila, plakala, přičemž on křičel, že ho chce, jen o tom neví. Když se pak podařilo poškozené utéct, křičel za ní, kolik by jí dal peněz za sex,“ popsala Kůrková.

Lékař tvrdí, že je nevinný

Barták se v dovolání označil za nevinného a žádal nové projednání kauzy a její přesun od Vrchního soudu v Praze k Vrchnímu soudu v Olomouci.

„Chci spravedlivý proces, který mi nebyl dán. Necítím se vinen, protože jsem nic neudělal. Přiznáván, že jsem zvýšeně sexuálně náročný, dívky jsem zaměstnával jako své milenky, ale jejich motivy byly zištné, byly placeny za to, co dělaly. Nemůžu se s tím smířit. Měl jsem většinu z nich rád, s některými jsem i chodil. Je mi to osobně líto. Ty dívky proti mně vypovídaly ze zištných důvodů, protože po mně chtějí milióny,“ prohlásil.

Do dovolání také jeho advokáti napsali, že trest byl výsledkem tlaku společnosti na přísné potrestání. „Ty dívky nevyhledaly lékaře, nešly ani za gynekologem, když byly údajně mým klientem znásilněny,“ upozornil Bartákův advokát.

Pravomocný souhrnný trest si lékař vyslechl loni v červnu. Konkrétně jej postihl za šest znásilnění, pět případů vydírání, dále sexuální nátlak, nebezpečné vyhrožování a manipulaci s omamnými látkami.

Asistentky mlátil a vyhrožoval jim

Barták podle verdiktu vyžadoval po svých asistentkách sex jako součást práce. Své rejdy měl provádět mezi lety 2006 a 2011. Asistentky s sebou brával na služební cesty do exotických destinací, kde po nich vyžadoval sex.

Když mu nebyly po vůli, zbil je a znásilnil. Další mladé ženy měl znásilňovat i na svém pracovišti v Praze. V rozsudku stojí, že když některé asistentky odolávaly příliš urputně, nasypal jim do pití omamné látky a pak je zneužil. Asistentkám také vyhrožoval společenskou i fyzickou likvidací, upozorňoval je při tom na své známosti s prominenty.

Reklama

Výběr článků

Načítám