Hlavní obsah

Pojistné podvodníky s auty odhaluje jejich nenasytnost

Právo, Jindřich Ginter

Skupiny pojistných podvodníků s auty dříve či později dojíždějí na vlastní nenasytnost. Dojit statisíce na fingovaných bouračkách či krádežích se zprvu daří snadno. Jenže s tím, jak se v poměrně krátké době za sebou opakují jména osob v hlášení událostí, a jako přes kopírák jsou i okolnosti škody, tak na sebe pachatelé upoutají pozornost pojišťoven a policie.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

„Detektivové například porovnali výšku oděrek karosérie na jednom autě a umístění nárazníku na druhém. Nesedělo to. Pak se porovnaly údaje v policejní databázi s propojenými informačními systémy jednotlivých pojišťoven,“ popisuje počátky odhalení jednoho z největších zjištěných podvodů s auty z poslední doby Jiří Cívka z Generalli. Vyšetřování není ještě uzavřeno.

Policie na Jihlavsku nejprve v únoru zadržela osm osob, ale případ se rozvětvil o další stíhané. Od počátku roku narostla o více než milión i zjištěná škoda.

Policie nyní stíhá skupinu sedmnácti mužů a žen. Pod vedením 46letého organizátora se během roku a čtvrt dopustili dvou desítek pojistných podvodů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Sekali je jako na běžícím páse. V průměru více než jeden měsíčně. Z pojišťoven postupně vylákali 2,5 miliónu korun. Přitom organizátor byl na první pohled seriózní muž – vede taneční studio.

Jednou viník, podruhé poškozený

Zprvu to skupině podvodníků šlo hladce. Organizátor koupil vozidlo, které převedl na komplice, a ten na auto sjednal povinné ručení a havarijní pojištění. Několik týdnů až měsíců od uzavření pojistné smlouvy pak společně fingovali dopravní nehodu, kterou nahlásili na policii a pojišťovně.

„Nehoda se buď nestala, nebo byla pečlivě naaranžovaná,“ dodal Cívka. Fingovali i krádeže. Ve skutečnosti auto někdo po dohodě odvezl z parkoviště, kde čekalo odemčené a s klíčky v přihrádce palubní desky.

Podvodníci si navíc auta mezi sebou různě převáděli a při pojistných podvodech si také průběžně vyměňovali role podle vzorce „jednou viník, podruhé poškozený“.

Obvinění jsou stíhaní na svobodě. Za organizování rozsáhlých pojistných podvodů ale může hlava skupiny dostat až deset let. Ani riziko tak vysokých trestů však neodrazuje. Podle Cívky loni narostl počet zjištěných pojistných podvodů ve srovnání s rokem 2009 téměř o 400 procent. I když podvodníky odsoudí, zkoušejí to často zase. Z policejních statistik vyplývá, že zhruba třetina osob stíhaných pro podezření z pojistného podvodu jsou recidivisté.

Některé případy ale mají do organizovanosti daleko. Jistý mladík z Prahy si koupil starší otlučený superb. Napadlo ho, že nalakování plechů by mohla zaplatit pojišťovna. A tak záměrně s autem dřel o svodidla.

Škoda se stala, ale přiživí se

Pojišťovně nahlásil, že ho na ně natlačilo neznámé auto, a vyinkasoval přes osmdesát tisíc korun. Jenže detektivové si auto pořádně proklepli. Mladík se přiznal a teď pojišťovně vrací peníze podle splátkového kalendáře.

Nejrozšířenějším typem podvodu je, že k nehodě skutečně došlo, ale poškozený motorista se zkrátka chce na nemilé situaci přiživit, a tak vykáže ještě větší než reálnou škodu. Podle Nejvyššího soudu (NS) ale pojišťovna, když na podfuk přijde, nesmí sebrat celé pojistné plnění, ale jen tu část, která byla nadsazená.

„Škodou způsobenou trestným činem pojistného podvodu podle § 250a tr. zák. je částka, která se rovná rozdílu mezi skutečně poskytnutým pojistným plněním na straně jedné a pojistným plněním, které by náleželo, kdyby pachatel neuvedl nepravdivé nebo hrubě zkreslené údaje nebo nezamlčel podstatné údaje při uplatnění nároku na pojistné plnění, na straně druhé,“ konstatoval v jednom ze svých výroků NS.

Podle NS za škodu nelze považovat celou výši poskytnutého pojistného plnění, je-li zřejmé, že k pojistné události došlo a že nárok na pojistné plnění vznikl, byť v nižší částce, než jakou pachatel vylákal.

Reklama

Výběr článků

Načítám