Hlavní obsah

V Lipníku hořel dům, škoda se odhaduje na pět miliónů

Právo, Petr Marek
Lipník nad Bečvou
Aktualizováno

Pětimiliónovou škodu způsobil podle předběžných odhadů požár, který v úterý odpoledne zachvátil nízkou budovu v Lipníku nad Bečvou na Přerovsku. Na místě byly zraněny dvě osoby, které musely být převezeny k ošetření do nemocnice, další dva lidi hasiči evakuovali. Příčina je v šetření. Právu to řekla mluvčí krajských hasičů Vladimíra Hacsiková.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Ilustrační foto

Článek

„Oheň vznikl v podkroví domu. Na místě jsou profesionální hasiči z Lipníku nad Bečvou a Hranic a dobrovolní z Lipníku nad Bečvou a Oseku nad Bečvou. Hasiči po příjezdu zjistili, že hoří v zaslepeném půdním prostoru, kdy v přízemí domu byl obchod s barvy, laky, nad ním dva podkrovní byty a nad nimi uzavřený půdní prostor zaslepený z obou stran,” uvedla Hacsiková.

„Aby se mohli dostat k místu požáru, povolali na místo výškovou techniku z Přerova. Pomocí ní rozebírali střešní konstrukci. Dále se také snažili vytvořit přístupovou cestu ze samotné půdy. Hrozilo totiž, že se požár půdním prostorem rozšíří i na sousední domy,“ dodala.

Náhradní ubytování pro nájemníky

Protože se jim však stále nedařilo dostat se k centru požáru, povolali na pomoc speciální hasicí zařízení COBRA z požární stanice v Olomouci. Zmíněné zařízení řeže pomocí vodního paprsku, rozprašuje vodu a vytváří velmi jemnou vodní mlhu, která má schopnost zchlazovat prostor požáru a hasit oheň.

Na místo byly dále povolány jednotky dobrovolných hasičů z Radslavic a Veselíčka. Hasiči při práci také používali termokameru, pomocí níž monitorovali požár.

„Plameny dostali pod kontrolu v 19:57,“ dodala mluvčí s tím, že požární jednotky jsou stále na místě a provádějí likvidační práce.

„Na místo míří plachty, kterými bude střecha provizorně zakryta. Majitel domu sehnal nájemníkům náhradní ubytování,“ dodala Hacsiková.

Reklama

Výběr článků

Načítám