Hlavní obsah

Kobra poprvé zatýkala, fiktivní firma obchodovala s neexistujícími nanodisky

Praha
Aktualizováno

Speciální daňový tým Kobra má za sebou první zatýkání. Ve středu policisté zadrželi šest osob kvůli snaze získat 270 miliónů korun přes neoprávněně vyplacené DPH, čtyři lidé byli následně obviněni z pokusu o trestný čin zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby.

Daňová Kobra poprvé zasahovala Video: Policie ČR

 
Článek

„Mezi pachateli mělo dojít k dohodě o vytvoření fiktivního obchodního řetězce. Snahou mělo být získání finančního prospěchu ve formě neoprávněně vyplaceného nadměrného odpočtu DPH. V rámci tohoto fiktivního řetězce mělo docházet k vystavování podvodných faktur, předávacích protokolů, příjmových dokladů a dalších dokumentů,“ sdělil mluvčí Útvaru pro odhalování finanční kriminality Jaroslav Ibehej.

Tým Kobra zjistil, že na fakturách měl být jako zboží uveden nanodisk, který ale dosud neexistuje, protože je ve výzkumu. Firma poté uváděla, že toto zboží dodá na Kypr v hodnotě jedné miliardy. Následně by pachatelé požádali o vrácení DPH v hodnotě 270 miliónů korun.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Detektivové protikorupční policie ve středu pozatýkali členy skupiny, mimo jiné také pracovníka finančního úřadu, ten ale zatím obviněn nebyl. Provedli rovněž sedm domovních prohlídek, při kterých zajistili doklady související s trestnou činností a nosiče elektronických dat.

Čtveřici hrozí až desetileté vězení, státní zástupce podal návrh na vzetí obviněných do vazby.

Reklama

Výběr článků

Načítám