Hlavní obsah

V kauze Homolka padla dvě nová obvinění

Právo, Radim Vaculík
Praha

Protikorupční policie (ÚOKFK) obvinila tento týden další dva lidi v kauze údajně zmanipulované zakázky na digitalizaci chorobopisů pražské Nemocnice Na Homolce. Právu to ve čtvrtek řekl dozorový žalobce Zdeněk Matula z Vrchního státního zastupitelství v Praze.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Pražská nemocnice Na Homolce

Článek

Detektivové tedy v současnosti viní v této věci mimo jiné i z praní špinavých peněz celkem už šest lidí, a to včetně bývalého generálního ředitele nemocnice Vladimíra Dbalého. Ten jediný sedí od konce června ve vazbě.

„V pondělí jsme zahájili trestní stíhání dalších dvou osob, a to ze soukromé sféry. Oba byli zástupci soukromých firem a jsou obviněni z legalizace výnosů z trestné činnosti (praní špinavých peněz, pozn. redakce) a jeden ještě ze sjednání výhody při zadání veřejné zakázky,“ upřesnil Matula.

Stejně jako všem ostatním hrozí nově stíhaným v případě soudní dohry až osmileté vězení.

Policie obviněným klade za vinu zmanipulování zakázky nemocnice na elektronizaci 75 miliónů listů chorobopisů za zhruba 150 miliónů korun bez DPH, ze které měli obvinění získat pro sebe přes padesát miliónů a špitálu způsobit škodu zhruba 57 miliónů korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám