Hlavní obsah

Vrah mladé Vietnamky předstíral, že je mladistvý. Vyfasoval 6,5 roku navíc

Právo, Patrik Biskup
Plzeň
Aktualizováno

Dalších 6,5 roku navíc dostal ve středu u Krajského soudu v Plzni (KS) vietnamský obchodník Hieu Nguyen Manh za vraždu 17leté krajanky z roku 2009 v Chebu. Cizinec už byl jednou za tento čin odsouzen na čtyři roky, když předstíral, že je mladistvý, čemuž odpovídaly i osobní údaje v jeho cestovním pase. Teď se ale ukázalo, že údaje o datu narození nebyly pravdivé a věkem byl v době vraždy dospělý.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Hieu Nguyen Manh opět před soudem

Článek

„Soud mu nyní uložil 10,5 roku a z toho se odečítají čtyři roky z původního trestu,“ uvedla mluvčí KS Alexandra Vaňková.

U soudu obžalovaný tvrdil, že o tom datu narození nic neví. „Bylo uvedeno v mých papírech, které zařizovali rodiče. V ten den jsem slavil i narozeniny,“ prohlásil před soudem.

Na otázku předsedkyně senátu, jak si vysvětluje, že ve Vietnamu byly zjištěny jiné osobní údaje, reagoval slovy: „Nerozumím tomu“.

Soud s už jednou odsouzeným vrahemVideo: Patrik Biskup, Právo

K samotnému případu řekl, že ve vzteku nechtěně způsobil smrt. „Ve vězení si pořád vyčítám, co jsem udělal,“ řekl Manh.

Padělatel pasu neznámý 

Podnět státnímu zástupci k návrhu na obnovu řízení dali rodiče zavražděné dívky, kteří získali údaje o tom, že pachatel se narodil jindy, než kdy měl napsané v cestovním dokladu.

”Na základě právní pomoci nám vietnamská policie doložila, že údaje o věku uvedené v pase nesouhlasí a že dotyčný je ve skutečnosti starší,“ sdělil soudce Jan Špeta, který obnovu řízení povolil. Podle něho se tamní policii nepodařilo dopátrat, kdo cestovní pas s pozměněnými údaji vystavil.

Sedmnáctiletou krajanku, se kterou tehdy chodil, uškrtil rukama kvůli podezření z nevěry. Dívku napadl v bytě u příbuzných po vzájemné hádce. „Rdousil ji, dokud nepřestala dýchat. Bezvládné tělo pak naložil do taxíku a odvezl nejprve do penziónu a poté, co ho tam obsluha odmítla nechat, odjel s poškozenou do asijské restaurace v Karlových Varech, jejíž majitel zavolal policii a zdravotnickou pomoc,“ řekl v obžalobě státní zástupce Martin Rykl s tím, že přivolaný lékař už jen konstatoval smrt.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám