Hlavní obsah

Steyr měl na úplatky připravena dvě procenta ze zakázky, uvedl reportér Kroupa

Praha

Pražský městský soud v pondělí pokračoval v projednávání kauzy lobbisty Marka Dalíka, který podle obžaloby požadoval téměř půlmiliardový úplatek při vyjednávání o nákupu obrněných transportérů Pandur. K soudu nedorazil žádný zahraniční svědek, a tak vypovídal pouze novinář Jan Kroupa, který kauzu odhalil, a jeden z bývalých zaměstnanců ministerstva obrany.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Marek Dalík s advokátem Tomášem Sokolem při zahájení hlavního líčení

Článek

Soud bude pokračovat 21. srpna, kdy by měl k výpovědi přijít bývalý premiér Mirek Topolánek (ODS) nebo tehdejší náměstek ministryně obrany Martin Barták.

Policisté Dalíka vyšetřovali na základě svědectví bývalého zaměstnance firmy Steyr Stephana Szücse, který v březnu 2011 uvedl, že lobbista požadoval 18 miliónů eur (půl miliardy korun) za pokračování v nákupu pandurů. Podle spisu si o úplatek řekl na neformální schůzce v listopadu 2007 v pražské restauraci U Malířů. Předstíral přitom blízký vztah k představitelům české vlády a to, že může ovlivnit jejich rozhodování, ačkoliv podle žalobce nemohl.

Kroupa před soudem popisoval průběh zakázky na obrněné transportéry. Uvedl také, že měl podle svých zdrojů informace, podle kterých měl Steyr připravené peníze na úplatky. Činily údajně dvě procenta z celé zakázky.

Z druhé ruky

Podle Dalíkova advokáta Lukáše Blahuše to však byly informace z druhé ruky. "Je to čistá spekulace," řekl Blahuš novinářům.

K soudu nechodí důležití svědci zejména z řad zahraničních zbrojařů. Několik jich bylo pozváno na páteční a pondělní líčení, ale nepřišli. Soud je teď bude muset sehnat, aby je vyslechl prostřednictvím videokonference. Tímto způsobem by měl být vyslechnut i klíčový svědek Szücs.

"Může se to stát. Já si myslím, že to nemůže mít vliv na výsledek trestního řízení," komentoval dosavadní proces státní zástupce Jan Kořán.

Až 10 let vězení 

Někdejšímu poradci premiéra Topolánka za pokus o podvod hrozí až deset let vězení. Dalík při zahájení soudu vinu odmítl a požádal, aby se jednalo v jeho nepřítomnosti. K příštímu líčení by však měl dorazit.

Kauza nákupu pandurů je další z případů údajně problematických armádních zakázek, který česká policie a justice řeší.

V květnu městský soud nepravomocně zprostil viny Martina Bartáka a zbrojaře Michala Smrže v kauze údajné korupce při nákupu armádních vozů Tatra. Před soudem naopak neskončila údajná korupce při pořízení stíhaček Jas-39 Gripen pro českou armádu, protože žalobci případ definitivně odložili.

Reklama

Související články

Státní zástupce obžaloval lobbistu Dalíka

Vrchní státní zástupce podal ve čtvrtek žalobu na lobbistu Marka Dalíka. Viní ho z pokusu o podvod, kterého se měl dopustit v souvislosti s nákupem obrněných...

Výběr článků

Načítám