Hlavní obsah

Explozi plynu v Havířově má na svědomí nájemník, chtěl spáchat sebevraždu

– Karviná

Z trestného činu obecného ohrožení obvinila policie 47letého muže, který způsobil explozi v domě v Havířově na Karvinsku. Podle policie chtěl spáchat sebevraždu, našel se i dopis na rozloučenou.

Foto: Pavel Karban, Právo

Výbuch v Havířově vysklil a zdemoloval okna domu.

Článek

Zraněný muž, který obýval poškozený byt, skončil v péči lékařů popáleninového centra ostravské fakultní nemocnice. V pátek ale bude převezen do vazební věznice, kde se bude moci doléčit. Za úmyslné obecné ohrožení mu hrozí až osmileté vězení.

Muž si podle policie musel být vědom toho, že při zažehnutí nashromážděného plynu nastane výbuch, který může ohrozit život a zdraví lidí.

"Po destruktivním výbuchu plynu došlo k poškození nosné konstrukce obytného domu, ve kterém bylo nejméně 12 lidí. Byli v bezprostředním ohrožení života. Jen shodou šťastných náhod, zejména s ohledem na rozsah výbuchu a vzniklou škodu na bytovém domě, nikdo nebyl vážně zraněn, jedna z evakuovaných osob měla drobné zranění," uvedla mluvčí karvinské policie Zlatuše Viačková.

Dva byty jsou neobyvatelné  

Podle ní k objasnění výbuchu přispěly nejen zajištěné stopy a výslechy svědků, ale i dopis na rozloučenou.

Majitel nemovitosti, společnost RPG Byty, stále čeká na závěrečnou zprávu statika, kterou by zřejmě mohla mít k dispozici příští týden. Statik určí rozsah oprav a společnost pak vyhodnotí, jak dlouho by renovace měla trvat.

Neobyvatelné jsou nyní jen dva byty v nejvyšším patře – jeden, kde vznikl výbuch, a sousední. Podle mluvčího společnosti Petra Handla si lidé ze sousedního bytu zatím zajistili náhradní ubytování a nevyužili k tomu nabídku společnosti. Handl uvedl, že pokud projeví zájem, je firma stále připravena poskytnout jim jiný byt k trvalému bydlení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám